Инициатива на In LIFE и ,,АРХИТЕКТУРЕН МАГАЗИН“

22 юли 2016

Ние от In LIFE и ,,АРХИТЕКТУРЕН МАГАЗИН“ поемаме инициативата част от безименните улици в София да бъдат кръстени на именити архитекти, творили в края на 19в. и началото на 20в.

Намеренията ни са мотивирани от необходимостта да познаваме миналото си, защото повече от ясное- народ, който не уважава предците си е обречен на забвение. Начинанието е важно и цивилизационно.

Респектирани от подобно позитивно съграждане са множество институции – Столична Община, САБ, КАБ и много граждани, които подкрепят инициативата.

Нека не забравяме, че архитектурата е един от най – забележителните паметници на историята. В този смисъл е задължително да познаваме значимите автори от онова време, които изграждат образа на нашата столица – красива и европейски изглеждаща. След като е избрана за столица на България, София бързо се развива по европейски модел. Тук идват да творят едни от най – утвърдените архитекти на Европа – Грюнангер,  Хайнрих, Румпелмайер.
Европейския облик на София създават и много талантливи българи, получили своето образование в Австрия, Франция и Германия. Първите българи, завършили в чужбина са -Станчо Белковски и Иван Василиов – възпитаници на Сорбоната, Георги Фингов, Никола Лазаров и Иван Юруков – на Университета във Виена.
Важно е тези хора да бъдат почетени, защото е задължително да знаем и помним кои архитекти са допринесли са европейския облик на нашия град. Техните имена не са почетени, а в същото време в София има много безименни улици, особено в по-крайните квартали. Защо например улица 505 да не е кръстена на арх. Никола Лазаров – едно от най- големите имена в архитектурата – проектирал е над 80 забележителни сгради в стил ,, необарок“ с пищна декорация и богата орнаментика?

Осъзнавайки  стойността на целия градски ансамбъл, всички ние ще бъдем по – щастливи от това, че живеем тук, по – горди, че познаваме историята си и по – уверени в бъдещето си като народ.

репортер: Ася Георгиева
оператор: Мартин Илков
постпродукция: Деян Дяков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)