Ирена Соколова се присъедини към експедицията на Антарктика

09 януари 2017

Поредната група от 10 участници в 25-а Национална антарктическа експедиция замина за о-в Ливингстън. Тя се оглавява от проф. Христо Пимпирев и в нея са включени двама учени от Монголия и един от Турция. Преди да стигне до крайната си дестинация, в понеделник, проф. Пимпирев, заедно с директорката на Аржентинската Антарктическа програма Фернанда Миликай, ще отрие авторската изложба на Българския Антарктически Институт TERRA AUSTRALIS INCOGNITA (НЕПОЗАТАТА ЮЖНА ЗЕМЯ) в Буенос Айрес. С нея България и Аржентина ще отбележат 25-та годишнина от подписването на Мадридския протокол за опазването на околната среда в Антарктика.

4588221

Изложбата проследява на историята на картографията на Антарктида от XV век до днес, като кординаторката на проекта Гергана Лаптева е успяла да подбере най-интересните карти.

От най-южния град на планетата – Ушуайа групата ще продължи до о-в Ливингстън с испанския изследователски кораб Есперидес. Към експедиията се присъедини и депутата Ирена Соколова, както тя обяви в предаването ни Приказка за стълбата преди месец.

15826153_10207721134375219_351539278569401367_n

Ирена Соколова и кмета на Перник д-р Вяра Церовска

„За мен ще е привилегия да развея знамето на Перник на континента Антарктида!“, сподели на тръгване Ирена Соколова, която е депутат именно от Пернишки избирателен район.Кметът Вяра Церовска ми връчи символа на града официално и аз ще занеса трите флага заедно с националния ни трибагреник и знамето на ПП ГЕРБ.“

Антарктида е все по-близо до това да стане част от България. 1335 географски точки и местности на ледения континент носят български имена. Страната ни има право да ги именува така, защото наши изследователи активно изучават Южния полюс.

bgGeodezistiAntarctida

Някои от обектите с български имена са например базата „Свети Климент Охридски“, която се намира на остров Ливингстън и близкия до нея Аспарухов връх, висок 760 м и кръстен на основателя на българската държава. Илиев ледник на остров Александър пък носи името на маестро Дико Илиев, създал мелодията на „Дунавското хоро”, а полуостров в североизточния край на остров Ливингстън носи името на морската ни столица Варна.

Експедицията продължава изследванията си на Южния полюс, където сега е лято. Тя ще приключи през март догодина, а през тези три месеца нашите учени имат важни задачи, като това да изследват геологията на Антарктида и как климатичните промени влияят върху природата там. Нашите полярници имат ново постижение. Двамата известни български алпинисти Николай Петков и Дойчин Боянов успяха да изкачат за пръв път връх Свети Борис, който може да се окаже и най-високия връх на остров Ливингстън.

Ние българите, може и да сме малка нация, но в Антарктида сме голяма нация и сме наравно с всички велики сили, които са там преди повече от 100 години”, споделя директорът на Българския Антарктически институт проф. Христо Пимпирев.

В началото на 2017 г. до българската антарктическа база ще бъде издигнат паметник на кирилицата.

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)