12-09-24-86323

Ирина Бокова: Да спрем „културното прочистване“с мека сила!

02 юли 2015

Ръководителят на ЮНЕСКО Ирина Бокова направи изявление, в което открито призова за кампания срещу „културното прочистване“ на джихадистите от „Ислямска държава“. „Екстремистите не разрушават наследство като косвени щети, те систематично насочват ударите си към сърцевината на обществата„, заяви Ирина Бокова по време на реч в Чатъм хаус в Лондон. „Тази стратегия се стреми да унищожи идентичности чрез елиминиране на наследства и културни следи“, предупреди тя.

Няколко археологически обекти са били нападнати от ИД в Ирак и Сирия, а последните им завладени площи, включително руините на древния град Палмира в Сирия, предизвикаха безпокойството на света. Артефакти от Хатра също бяха подложени на унищожение от бунтовниците по най-брутален начин – с пушки и чукове. По-рано бунтовниците нахлуха в древния асирийски град на Ирак Нимруд и унищожиха десетки експонати от музея в Мосул.

„Мисля, че нарастващото осъзнаване, че твърдата сила няма да е достатъчна, за да победим насилието и екстремизма, набира скорост. Нуждаем се и от мека сила. Културата трябва да бъде част от нашия отговор на насилието и екстремизма“, каза тя.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)