
За родина на кафето се смята Етиопия, където и до днес се среща и като диворастящо растение. Но то става популярно след като арабските търговци започват да го разпространяват от Йемен. Днес дори и специалистите продължават да спорят за произхода на името му. Някои считат, че „кафе“ се образува от арабското „кауе“, което означава сила, енергия. Други го свързват с названието „кахва“, идващо също от арабски и означаващо „вино“. Третата версия е на база името на провинция Каффа в южна Етиопия, където и до днес из горите се среща диворастящо кафе. Предлагаме ви една рецепта, в която да съчетаете неговия аромат с този на уискито.
Необходими продукти:
200 мл черно кафе
2 с. л. кафява захар
100 мл ирландско уиски
4 с. л. бита сметана
Начин на приготвяне:
Вземете две чаши със „столче“ и ги затоплете с малко топла вода. На дъното на всяка сипете по 1-2 ч. л. кафява захар, на вкус. След това добавете уискито и разбърквайте, докато захарта се разтвори. Прибавете кафето, без да пълните чашите до горе. Декорирайте с 2-3 с. л. бита сметаната. По желание, може да украсите и с пръчица канела.
снимка: flickr.com
Още по темата
-
Грах по индийски
In TASTEНеобходими продукти: 2 и 1/2 ч.ч. зелен грах (може и замразен) 1 глава лук 1 ...
-
Торта с тиква
In TASTEНеобходими продукти: тиква сварена – 3 ч.ч стафиди – 1 ч.ч бисквити – 350 гр. ...
-
Венециански антипасти
In TASTEКарнавалът във Венеция е едно събитие, което няма нужда от особено представяне. Неговата световна популярност, ...
-
Тайландска зеленчукова супа с кокосово мляко
In TASTEНеобходими продукти: 1 1/2 с.л. къри паста 1 ч.л. олио 1 л зеленчуков бульон 400 ...
Остави своя коментар през Facebook