bagdad

„Ислямска държава“ заплашва отново

09 юни 2017

Терористичната организация „Ислямска държава“ е отправила нови заплахи към Белгия, САЩ, Русия, Франция, Великобритания, Канада, Австралия и Италия. Белгийски медии отбелязват, че заплахата е разпространена през „обичайните канали“ на групировката, затова достоверността не се поставя под особено съмнение, предаде БТА.

В призива терористите се обръщат към своите „братя“ мюсюлмани да избягват обществените места като пазари, улици и паркинги, защото „бойци на халифата ще се взривяват там, ще прегазват хората и ще им режат гърлата“. Медиите съобщават, че белгийските служби за сигурност извършват проверки.

Обществените места в Брюксел, поставени под наблюдението на полиция и военни от края на 2015 г., са все по-охранявани. Патрулиращи полицаи с кучета, обучени да надушват взривни вещества, все по-често могат да бъдат срещнати в паркове и паркинги на търговски обекти.

По-рано „Ислямска държава“ заплаши и страни от Западните Балкани.

В текст, поместен в последното издание на онлайн списанието на ИДИЛ – „Румиях“, се отправят заплахи срещу сърби и хървати заради „военните жертви на мюсюлманите“ в Босна и Косово.

Джихадистите заявяват, че не са забравили Балканите, но са прекалено заети с други райони.

Ситуацията е под контрол и гражданите могат да бъдат спокойни и сигурни, заяви сръбският министър на отбраната Зоран Джорджевич.

Сърбия има сили и възможности да се защити от тези предизвикателства, категоричен е той.

Министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович на свой ред заяви, че службите за сигурност внимателно следят ситуацията и сътрудничат с полициите на други страни.

„Готови сме да отговорим на всички заплахи“, каза Стефанович.

снимка: azstatic.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)