дядо Добри

Истинската история на дядо Добри

11 юни 2018

Разказите за дядо Добри са многобройни, а личността му е почти легендарна. Дали той ще бъде канонизиран от Българската православна църква предстои да разберем, а между временно може да се запознаете със спомените и историте за него от най-близките му хора. Те са събрани в книга от Борислав Радославов със заглавие „Дядо Добри – светецът от Байлово”. Тя предстои да излезе тази седмица и се публикува от издателство „Сиела”.

Вижте още: Събират спомени и истории с дядо Добри

Книгата е с предговор на Теодора Димова. Снимката на корицата е на Владо Трифонов, а в изданието са включени уникални цветни фотографии, свързани с дядо Добри и дейността му.

Корицата на книгата „Дядо Добри – светецът от Байлово” (Сиела, 2018)

Корицата на книгата „Дядо Добри – светецът от Байлово” (Сиела, 2018)

За книгата от издателите:

Това е истинската история на дядо Добри. Защото неговият живот може да се проследи най-добре не с автобиографични данни, а с разказите за най-близките му хора. За срещите, случките и разговорите между тях. За историите, които оставят поука и време за размисъл. За живота и постъпките на човек, които неминуемо се променят след контакт с дядо Добри и поемат по праведен и честен път. За това, че покаянието и смирението могат да възвисят човек, а суетата и лицемерието да го принизят.

В следващите страници са събрани историите на най-близките хора, които в продължение на 30 години крепят и доизграждат светлия образ на светеца от Байлово, както завинаги столетникът ще остане в умовете и сърцата на хората. Цонка Панталеева е неговото второ „Аз“. Трийсет години не е говорила никъде и пред никого за тайната ѝ завера с дядо Добри. Тя спази неговите заръки пред никой нищо да не казва. Десетки хиляди минаваха всеки ден през ръцете ѝ, но тя не си опари ръцете да прибере за себе си нито една стотинка.

публикацията подготви: Силвия Аризанова
снимка: bg-patriarshia.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)