истински

Истински или фалшиви?

15 октомври 2018

Истински ли са златният венец, гривните с грифоните и торквата, иззети при акцията на прокуратурата, ГДБОП и ДАНС? Този въпрос си задават и археолозите от Archaeologia Bulgarica, които се опитват да намерят отговор, макар изследването на метала да предстои.

След оповестяването на залавянето на престъпна група при опит да продаде венеца за два милиона евро, това се превърна в често обсъждана тема. Предположението, че златните предмети може да са фалшиви, се появи след твърдение на един от обвиняемите, че сам ги е произвел и състарил допълнително, за да изглеждат автентични.

Очевидно е, че изясняването на въпроса ще е ключово за развитието на нещата в съда. Но то е важно и за българското общество като цяло – заради мащабите на иманярството в България, унищожаващо системно материалните следи от нашето минало. Създаването на нетърпимост към този вид криминална дейност е кауза, на която и екипа на Archaeologia Bulgarica е привърженик.

Какво знаем дотук за предметите с общо тегло около 1500 грама? Все още няма категорично заключение, предстоят още експертизи на метала и техниката на изработката. Но според първоначалния оглед на специалисти – археолози и музейни лаборанти, това най-вероятно са ранноелинистически владетелски символи, добити при незаконни разкопки. Предполага се, че са намерени в надгробна могила на тракийски династ, погребан в днешна Югоизточна България около 300 година преди Христа. Стилистичният анализ на златните предмети насочва към персийско влияние, което не е необяснимо – възможно е тракийският аристократ да е участвал в похода на Александър Велики срещу Персия. Според сведенията на Диодор Сицилийски, потвърдени и от други източници, в редиците на армията, потеглила през пролетта на 334 г. пр. Хр. срещу Дарий III, е имало и много траки.

За съжаление дори автентичността на златния дъбов венец и останалите артефакти да се докаже категорично, част от информацията, съдържаща се в тях, ще бъде изгубена безвъзвратно заради нечия алчност. Но пък безспорно всяка победа в битката с иманярството заслужава адмирации. Тъкмо затова на 6 ноември 2018 година в Националния археологически музей в София ще бъде открита изложба „Спасените съкровища на България“. Тя се прави по инициатива на Националния археологически институт с музей при БАН, подкрепена от Министерство на вътрешните работи, от Министерство на културата и от още 19 музеи в цялата страна. На изложбата ще бъдат показани избрани археологически находки, добити по незаконен начин и иззети от българската полиция през последните 20 години. Ще бъде издаден и богато илюстриран каталог с ценните артефакти.

снимка: www.archaeologia-bulgarica.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)