Снимка: Pochivka.com

Историята на Борисовата градина в нова изложба в София

03 октомври 2017

Изложба, която събира 135-годишната история на най-големия и най-стар парк в София – Княз-Борисовата градина, бе открита вчера в градинката „Кристал“.
28-те платна разказват най-интересните и най-емблематични моменти от битието на парка и показват архивни снимки на места, събития и посетители през десетилетията., съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Снимка: Pochivka.com

Снимка: Pochivka.com

Експозицията е двуезична и ще бъде на разположение на столичани и гостите на града до 15 октомври.

Началото на парка е поставено с решение на Софийския градски общински съвет от 1882 г., според което, на мястото на съществуващото дотогава градско пасище, да бъде изграден разсадник за производство на декоративни дървесни видове и храсти, наречен „Пипиниера“, се припомня в съобщението. За да се грижи за новия разсадник и да поддържа пространството около него, същата година е назначен и първият градинар на парка – швейцарецът Даниел Неф.

Снимка: Glasove.com

Снимка: Изгубената България

В своята 135-годишна история паркът преминава през три големи разширения и четири промени в името си. Днес паркът е с обща площ от над 3300 дка, разположени в сърцето на града. По-голямата и по-забележителна част от него е гора /2300 дка/, като повечето дървета са на средна възраст над 100 години.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)