Red-Wine-on-Summer-Day

Историята на виното (част II)

15 февруари 2017

Честит празник на виното и в негова чест ще продължим днес с историята му. След разказите за сътворяването му, сега е ред на следващите векове…

С упадъка на Римската Империя настъпват тъмни години за виното, от които бавно изплуват радващите окото ни картини от Средновековието – на пиещи вино хора.

В Ранното Средновековие църквата е важен участник в обществено-политическия живот. На нея виното дължи оцеляването си през този период. Монасите се грижат за създаването на нови лозя, те намират и подготвят нови терени за лозарство, парцелират и ограждат земите. Много от собствениците на лозя и тръгващи на поход рицари-кръстоносци завещават земите си на църквата и така тя се превръща в пазител на виното, не само в ролята му на кръвта Христова, но и като извор на утеха и топлина в един тежък свят.
През Средновековието католическата църква създава и притежава значителна част от най-известните лозя в Европа.
Монасите–бенедиктинци допринасят изключително много за развитието на винарството. Тръгвайки от манастирите си в Монте Касино, Италия и Клюни, Бургундия, те култивират едни от най-добрите лозя. В последствие обаче, изпадат в немилост тъй като често “ставали от масата с пълни с вино тела и разгорещени глави”. Към най-значителните им манастири се числят Фулда и Лорш, както и такива в Елзас, Швейцария, Бавария и Австрия.

a-magyar-bor-tortenete

През 1112 г. Бернар де Клерво, несподелящ прекалено светския начин на живот на бенедиктинците, се отделя от ордена и създава нов – аскетичния цистерциански орден, наречен на абатството Сито, близо до Кот д’Ор, Бургундия. Бернар де Клерво създава едни от най-значителните лозарски масиви в Бургундия и построява невероятно красиви манастири във Франция и Германия. В последствие той също изпада в немилост заради “разпуснатостта” си. Някои от манастирите му имат репутацията на днешните 5-звездни хотели. Изключение от всеобщото господство на църквата по това време е процъфтяващата винарска област Бордо, чието развитие се подчинява на определено обстоятелство.

1024px-Wine_cellar

От 1152 до 1453 г. Аквитанското херцогство е свързано чрез женитба с английската корона и всяка година областта е заета единствено с това да изпраща хиляди литри червено вино към Англия. Безспорен е фактът, че под егидата на църквата и манастирите се полагат основите на лозарството и винарството, за които са въведени строги правила и се появяват някои от познатите ни днес винени сортове.
Виното, заедно с вълната, е най-луксозната стока на Средновековието. Търговците на вино и платове натрупват огромни състояния. На големите панаири във Фландрия и Шампан се стичат хора от цяла Европа.
Винените дегустации са в зората си.
През 1224 г. кралят на Франция организира международна винена дегустация – “Битката на вината” събира 70 участника от Испания, Германия, Франция и Кипър. Журито е един английски свещеник, а победител – Кипър.

(следва продължение)

снимка: walkingmountains.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)