2

Историята на 8 март

08 март 2016

Безспорно, всяка една жена приема с усмивка и повишено внимание датата 8 март – най-красивия и нежен празник, посветен на дамите, всяка година. Фактите обаче показват, че това не винаги е било така – всъщност идеята за международен ден на жената възниква едва в средата на 19-ти век, а значително по-късно е официално узаконена.

Началото
Историята разказва, че за начало на празника се приема далечната 1857 г. в „Голямата ябълка“ – Ню Йорк, когато датира един от първите протестни митинги на нежния пол. Група дами, работещи в текстилните фабрики, излизат на улиците в опит да потърсят равни права с мъжете – съответно намаляване на работното им време и по-добри условия на труд и заплащане. Едва в началото на 20-ти век обаче, идеята започва да се прокрадва по-значително – през 1909 г. дамите получават първия си Национален ден на жената в САЩ, но с различна дата – 28 февруари, благодарение на Американската социалистическа партия. Янките са отбелязвали повода всяка последна неделя на месеца в продължение на 5 лета – до 1913 г.

1

В Европа
Взимайки пример, през 1910 г. , на Втората международна конференция на работещите жени в Копенхаген, Дания, също е взето решение за учредяване на „Ден на жената“, който да се празнува всяка година. За първи път, той е отбелязан месеци по-късно в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, като в специалното шествие се включват над един милион представители на двата пола.

Flowers For Lovely Woman

8 март – Ден на жената
Официалната промяна на датата на 8 март се приема през 1914 г., като се свързва с битката за политическо, икономическо и социално равноправие.

У нас
В България 8 март започва публично честване през 1915 г., като първоначално се отбелязва в тесен кръг. Това се променя след 9 септември 1944 г., когато по различни предприятия и учреждения се организират събрания, на които се посочва явния принос на нежния пол в производството, културата, науката и всякакви обществени заведения. След 1960 г., той придобива сериозна популярност – логично, като се има предвид, че в средата на декадата, е официално обявен за неработен ден и празник на жената и в СССР (нещо, което се спазва и до днес).

rabotnichesko_delo_8_mart_1977_privetstvie_na_CK_na_BKP

8 март се оказва официален празник в редица страни по света – Албания, Армения, Босна и Херцеговина, Камерун, Казахстан, Китай, Куба, Полша, Сърбия, Виетнам и др. (в някои страни денят се приема и като еквивалент на Деня на майката). В много държави се приема и традицията мъжете да поднасят на дамите, независимо дали говорим за съпруга, майка, колежки и т.н. цветя в знак на уважение. През 1977 г. Общото събрание на ООН решава 8 март да е „Международен ден за правата на жените и за мир“. Оттогава до днес датата е прекрасен повод да си припомним онази забавна поговорка, че зад всеки успял мъж стои една жена.

текст: Митко Попов
снимки: Glamour.com, Archives-records, Rus-edu.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)