Париж

Историята помни! Париж – преди освобождението и сега

11 май 2015

„Историята помни“ – обичат да казват старите хора и едва ли има по-подходящ израз от този за изложбата на френския арт директор и фотограф Жулиен Нез, която бе представена наскоро в една от най-красивите европейски столици.

Paris-Liberation-1944-Concorde51

Paris-Liberation-1944-DeGaulleChamps2

За да отбележи 70-годишнината от освобождението на Париж, творецът създава 50 незабравими колажа, показващи града по време на драматичните събития от август 1944 г., когато той е освободен от нацистите, на фона на настоящата им визия от края на 2014 година.

Paris-Liberation-1944-DeGaulleHotelDeVille

Paris-Liberation-1944-Gibert01

50-те кадъра от серията, озаглавена „Преди и Сега“ са изключително въздействащи и със сигурност ще предизвикат емоционална реакция не само в тези представители на по-старите поколения, които са преживели ужаса на Втората световна война, но и в по-младите такива, за които историята е предадена най-вече от „уста на уста“.

Paris-Liberation-1944-HotelDeVille-amis

Paris-Liberation-1944-Louvre-cour

На снимките, които ви показваме, се виждат някои от емблематичните за Париж шедьоври като катедралата Нотр Дам, Айфеловата кула, Триумфалната арка, Лувъра, хотел Дьо Вил и т. н.

Paris-Liberation-1944-NotreDame11

Paris-Liberation-1944-Paves2

Дотук с приказките, насладете се сами на разходката в миналото, която да ни припомни колко крехко всъщност е човечеството и че точно затова умението да живеем в мир едни с други е най-важното на тази планета.

Paris-Liberation-1944-Pont-Neuf2

Paris-Liberation-1944-QuaiConti2

текст: Митко Попов
снимки: Golem13.fr

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)