w990

История на обувката в оригинална експозиция в Париж

07 ноември 2019

Директорът на Музея на декоративните изкуства Оливие Габе, действайки като негов уредник, представя обемно проучване на обувките в Париж – Marche et démarche. От 7 ноември Музеят на декоративните изкуства разказва как се е развила обувката от Средновековието до наши дни. Експозицията се реализира с произведения на Ирис ван Харпен, Кристиан Лабутен и Дейвид Линч, както и други съвременни творци.  Кураторът Дени Бруне събра над 500 чифта обувки, сред които дори и мъжки обувки от Иран от началото на 17 век,  както и картини, графики, филми и рекламни изображения.

Ирис Шиферштейн. Horseshoes. 2006

Ирис Шиферштейн. Horseshoes. 2006

Marche et démarche продължава поредицата от успешни проекти на Музея на декоративните изкуства, след La Mécanique des dessous (2013) за бельо и нещата, които позволяват на мъжете и жените да коригират силуета си, Tenue correcte exigée! (2017), който припомни най-важните скандали, променили историята на модата. Можете да разберете културното значение на обувките, връзката им с походката и технологичните иновации до 23 февруари 2020 г.

Обувки на Мария Антоанета

Обувки на Мария Антоанета

Според Музея, изложбата е родена от един чифт обувки, които са принадлежали на Мария Антоанета през 1792 г.. Изследователите са били изумени, че 37-годишната жена може да постави крака си в малко парче с дължина 21 см и широка само пет. Но в онези дни представителите на висшия свят се движели твърде малко. Днес… не знаем дали нещата са се променили особено, поне за дамите, защото както казва Маестро Лабутен – „красотата няма нищо общо с удобството!“.

Да разглудаме някои от обувките, включени в експозиията:

w99ъъ0w9ъъ90w9ййяао90wюююю990

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)