Baci di dama

Италиански сладки „Целувките на дамата“

16 януари 2019

Рецептата за тези сладки произхожда от областта Пиемонте, а това е областта на лешниците в Италия. Известни са още от XIX век и първоначално са приготвяни само с лешниково брашно, което е било по-достъпно в тази част на Италия. Тяхното название на италиански е Baci di Dama („Целувките на дамата“, бел.ред.) – лешникови топчета, слепени с шоколад, които наподобяват устни, готови за целувка.

Необходими продукти:
лешници – 280 г
брашно – 280 г бяло
захар – 200 г ситен кристал
сол – щипка
масло – 200 г на стайна температура
ванилия – 1/4 ч.л. екстракт
черен шоколад – 100 г

Вижте още: Шоколадови трюфели с лешници

Начин на приготвяне:
Лешниците се изсипват в тава на един ред и се запичат за 10-12 мин. Докато са още топли се прехвърлят с кухненска памучна кърпа и се претриват в нея, за да се отделят люспите. Охлаждат се и се смилат фино. В купа се изсипват смлените лешниците, пресятото брашно, захарта и солта. Добавя се маслото на кубчета и ванилията. Всичко се омесва с ръка, докато се получи тесто, което се събира на топка. Дели се на 6 равни части. Всяка част се оформя на фитил с дебелина около 2 см. Тестото е ронливо и може да се разкъсва, да се разпада, но се притиска в дланта да се събере и отново внимателно се оформя. Ако е трудно по този начин, тестото може да се раздели и на повече парчета, за да се работи с по-малко количество. Също така, ако не може да се събере, се добавя 1/2 ч.л. ледена вода. Оформените фитили се охлаждат в хладилник за около 2-3 часа или във фризер за по-бързо, за около 15-20 мин. Охлаждането на тези бисквити е важно, за да се запази формата им по време на печенето. Фурната се загрява на 160 градуса. Взима се един фитил и се нарязват на парчета около 1 см. Другите през това време продължават да се охлаждат в хладилника. Оформят се между дланите на идеално кръгло топче. За по-голяма прецизност, тези бисквити го изискват, аз не се доверих на сантиметрите, а предпочетох да измервам тестото за бисквитите на кантарче, а то е точно 17 грама всяка. Подреждат се в тавата на разстояние едни от други. Следват другите охладени фитили. Ако помещението, в което се приготвят бисквитите, е топло, е добре след като се оформят да се оставят на студено, докато се загрее фурната. Бисквитите се пекат на 160-165 градуса за около 12-14 мин. Трябва да имат съвсем лек розов цвят, но да останат с восъчен цвят отгоре. Изваждат се, оставят се в тавата за 10/15 мин и се охлаждат върху решетка. След като се охладят се слепват с шоколад. Шоколадът се разтопява на водна баня. Приготвя се книжен корнет и се излива шоколадът. За слепването на бисквитите по двойки е необходимо много малко шоколад, той не трябва да се разтича по бисквитата. След като се слепят се подреждат изправени, докато се стегне шоколадът. Слепените сладки се съхраняват на стайна температура в стъклен буркан с винт за около 2-3 седмици.

Източник: Kulinarno-joana.com
Снимка: Innaturale.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)