Джанмарко Негри - първият кмет трансджендър в Италия

Италия има своя първи кмет трансджендър

01 юни 2019

Местните избори в Италия се оказаха исторически за страната - на тях официално бе избран първият италиански кмет трансджендър. Това е 40-годишният Джанмарко Негри, който оглави Тромело, градче с 3700 жители в Ломелина, провинция Павия.

По професия, той е адвокат и лидер на гражданското движение „CambiaMenti per Tromello“, което е ляво ориентирано и спечели 37,5% от гласовете. Сред опонентите му бяха негов колега адвокат, заместник-кметът Антонио Павия, представител на десницата, който получи 23,16%, и Ренато Капа от крайнодясната партия „Лигата“, който взе 25,79% от гласовете.

Негри е роден като жена на име Мария, но преди няколко години претърпява серия от операции за промяна на пола, завършила с промяна на името и пола.

Джанмарко Негри - първият кмет трансджендър в Италия

„Поздравяваме Негри и се надяваме да има и много други избрани за кметове лесбийки, гей и трансджендъри”, каза Фабрицио Марацо, говорител на Гей Център.

Той обяви, че е лансирал кампания под мотото “Гласувам Транс”, насочена към онези трансджендъри, които са дискриминирани от списъците за жени и мъже при гласуване и които често са принудени да се редят на опашки за мъже, когато всъщност приличат на жени. Според Марацо в много случаи трансджендърите се отказват заради това от правото си на вот.

Негри участва често в телевизионни предавания, в които разказва за своите битки за гражданските права на транссексуалната общност.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)