И Бог създаде … Сен Тропе! (ВИДЕО)

31 юли 2020

Когато попаднеш за първи път тук, не си съвсем сигурен какво може да очакваш. В главата ти е сякаш бърканица от чути изречения, послания, кадри… Всеки е слушал и чел за Бриджит Бардо, уникалните й снимки от това място, за култовия филм „И Бог създаде жената“, за полицая от Сен Тропе, за  лъскавите яхти и ваканциите на звездите, за бляскавите вили на знаменитости, за тълпите туристи, които се опитват да се докоснат до тях… Какво е всъщност Сен Тропе? Защо едно малко изоставено рибарско селище, каквото то е било преди 60 години и с каквито, подобни на него, е пълно по Средиземноморието,  днес е притегателна точка за хората от цял свят?

Още по темата: Бриджит Бардо завинаги в Сен Тропе

IMG_3513

Отговорът не е един! Когато влизаш в Сен Тропе (ако не кацаш с хеликоптер от Ница или Кан), след като си заобиколил залива на френската Венеция – Порт Гримо и Казен, първото нещо по което разбираш, че „въздухът се сгъстява“ е самата табелка Saint-Tropez. Оттук се започва… Пълно е с туристи, които искат да се снимат и запечатат точно на табелата, там, където стоеше Луи дьо Финес в „Полицаят от Сен Тропе“. Една крачка – и ето, вече си в рая на звездите. Ако успееш да намериш място за колата си (един от най-големите проблеми тук), вече се хвърляш с пълни гърди в атмосферата на селото.

IMGP4262
Крайбрежната улица започва с платната на художници, пластики и арт, и бързо прераства в пристанищната улица. От едната страна са подредени прекрасните кафе-ресторанти Senequier, Le Quai, L’Escale и други, кое от кое по-различни и интересни.

IMGP4247

Едните предлагат вкусни миди, френски блюда и чудесна средиземноморска кухня, гарнирани с розе от Cote de Provance, а другите – разхладителни коктейли, кафета и музика, която завладяват сетивата. В допълнение – можеш с часове да стоиш и да гледаш хората, които минават покрай теб.

CSD1 460

А от другата страна, отсрещният тротоар е пристанището с… Ах, какви яхти! Най-красивите на света! Защото, ако имаш яхта и не спреш с нея в залива на Сен Тропе, то е по-добре да нямаш! Това е най-важното! За съжаление малката марина може да завърже на пристана си яхти до 51 метра. Така „кораби“,  като Azzam на шейх Халифа Бин Зайед ал-Нахаян, шейхът на Саудитска Арабия със своите 180 метра или Eclipse на Роман Абрамович с 162, 5 метра, са „принудени“ да стоят в залива. Но, какво да се прави. Да притежаваш най-голямата яхта в света понякога има своите неудобства. И ето, за успокоение на завистта ще кажем, че „не всичко е пари!“. Щастливците с яхти до 51метра, които са се класирали да застанат на пристана, защото месеци преди това са резервирали мястото си, са истинските звезди. Всяка тяхна крачка по палубата и всяко действие е заснето от тълпите туристи, които се разхождат по крайбрежната улица и дебнат да видят някоя звезда. И твърде често усилията им се възнаграждават. Всяко лято звезди на модата и шоу бизнеса като Роберто Кавали, Елтън Джон, Ивана Тръмп, Джоан Колинс, Алиша Кийс, Марион Котияр и много други са тук.

Още по темата: Първо в In LIFE: Слай обядва в Сен Тропе… и в момента

Още по темата: Leonardo DiCaprio Foundation събра 48 милиона в Сен Тропе

IMGP4286

Останалите, които не могат да бъдат разпознати, са не по-малко значими  – това са световни милиардери, притежатели на банки и бизнесмени от висок ранг, които задължително намират време в твърде натоварения си график за малка ваканция в Сен Тропе.

CSD1 217

Трудно може да се нагледа човек на приказно луксозните яхти, невероятните им интериорни решения, треската за звезди и очарованието на крайбрежната улица. И когато все пак „заситиш“ сетивата поне малко, обръщаш очи към сладоледите Barbarac (най-вкусните) или бутика за макарони Laduree и се гмурваш в малките улички. Типичната средиземноморска картинка – малки къщи слепени една до друга, с хлопнати капаци на прозорците, за да не допускат жаркото слънце, тесни улички с неповторим колорит и всичко в нежните пастелни средиземноморски тонове, обсипани с магазинчета, малки ресторанти, преливаща зеленина и се чувстваш като в приказките.

IMGP4216

IMGP3725

Още по темата: На гости у Chanel

Разбира се, сред пъстрите малки магазини са и бутиците на големите брандове. При тази богата аудитория присъствието на Louis Vuiton, Hermes, Dior, Chanel и много други си е направо задължително тук. По криволичещите улички неминуемо стигаш и до жандармерията. Снимка тук? Задължително! Милите детски спомени с филмите на Луи дьо Фюнес нахлуват, усмивките се появяват върху лицата…

IMG_3461

За всичката тази треска, за бляскавия живот и прекрасната атмосфера,  зорко „бди“ камбанарията на църквата Saint Tropez, дала името на селото. Тя  се е превърнала в емблема и запазен знак на  бижуто на Френската Ривиера. По хълмовете, зад селцето, забулени в пинии и палми са прочутите вили. Всяка си има име, всяка излъчва скрито очарование и мистика. Да притежаваш вила в Сен Тропе – друга визитка не ти трябва!

IMG_3383

По криволичещите пътища между вилите се спускаш на прочутия Pampelonnе – плажа от лентата „И Бог създаде жената“. Бриджит Бардо признава, че “осмозата“ между нея и Сен Тропе е започнала със снимките на филма през 1956. „Никога снимки не са ми доставяли такава радост. Съпругът ми Роже Вадим никога не ме е карал да снимам една сцена повече от два пъти. Всяка вечер, всяка нощ забавлението беше приоритет там“, спомня си прочутата актриса. Тя назовава имената на Жорж Помпиду, Стив Маккуийн, Франсоаз Саган и други знаменитости от времето, когато за първи път се е озовала в Сен Тропе.

CSD1-407

Днес Бардо с носталгия си спомня за прекрасното време, когато, необезпокоявана от натрапници, е прекарвала по цели дни на плажа или в басейна – лукс, който днес не може да си позволи. „Моят дом, това е животът ми. Той ме е приютявал, защитавал, той знае всичко: моите любови, тъгите ми, радостите ми, приятелствата ми. Живеем заедно повече от половин век и това е мястото, където искам да свършат дните ми“, изповядва някогашният секссимвол и днешен пример за природозащитниците от цял свят с непримиримата си борба в защита правата на животните. И за да продължи делото й след нея, тя е завещала къщата си в Сен Тропе на своята фондация, с цел да бъде превърната в музей, от чиито приходи да се финансират дейности в полза на живия свят на планетата.

IMG_3481

Бриджит Бардо е абсолютно права – днес най-прочутият плаж в Европа кипи от живот, от заведения и суета. Един след друг са подредени Nikкi Beach, Palmiers, Silvers, Bagatelle и много други изключителни места за плажуване, хапване и забавление. Много партита, много музика и танци, много шампанско и розе. Всичко е по много! Единствената по-спокойна точка на плажната ивица е култовият „Клуб 55″, световно признат ресторант, който всъщност е бил единственото място за хранене, когато снимали филма с Бриджит Бардо. Снимачният екип дори и да искал, нямало къде другаде да хапне. И така постепенно всичко се развило… папараците надничали зад храстите, за да хванат кадър с някоя звезда на френския джет сет… В този смисъл нещата не са се променили и днес, но във всичко друго – промяната е изключителна.

CSD1 407

И за да не ме упрекнете, че картината не е съвсем пълна, ще кажа, че макар уморен от треската „Сен Тропе“, човек задължително трябва да се потопи в нощния живот. А той е неописуем: VIP ROOM, Les Caves du Roy, Papagayo…

IMGP3618

IMGP3496

Още по темата: Багател – името на купона

С толкова къс разказ да опиша приключението Сен Тропе е трудно. Трябват ми много страници. Ще разказвам още. Но в заключение засега, да отговоря на въпроса: Защо Сен Тропе? Защото – тук всичко е друго, тук витае друг въздух, настроението и лятото имат различни измерения, шампанското е различно, хората са различни, всичко е различно. Очарователно и звездно…

текст и снимки: Валерия Симеонова

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)