trick-thatll-stop

И България се обяви срещу храната второ качество

06 март 2017

България ще се присъедини към Вишеградската четворка в искането ЕК да забрани на компаниите да продават продукти с различен състав и качество под една марка. Това съобщи днес „24 часа“, позовавайки се на министъра на земеделието и храните Христо Бозуков.

Четворката – Чехия, Словакия, Унгария, Полша, реши да подеме съгласувани действия пред Европейската комисия против „двойните стандарти“ при храните в Европа – за бедни и за западни страни.

Министър Бозуков е уверил, че ще постави въпроса на днешното заседание на съвета на министрите в Брюксел. Като „недопустима дискриминация“ е окачествил той предлагането в Източна Европа на продукти по-лошо качество и с повече сол, мазнини, изкуствени подсладители.

„При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук“, казва пък министърът на земеделието на Чехия Мариан Юречка пред Ройтерс.

И неговата страна се присъедини към недоволството след изследване на Словакия, което доказва съмненията, че мултинационалните компании имат различни рецепти за Източна и Западна Европа. В специализирани тестове 22 известни маркови хранителни стоки, продавани в западните и словашките магазини, бяха сравнени по качество. Оказало се, че в продаваните в Словакия колбаси има по-малко месо и повече мазнина и вода, в млечните продукти – по-малко белтъчини, в шоколада – по-малко какао. И словашките варианти на всички тези продукти съдържали повече оцветители, подсладители и консерванти.

Миналата седмица имаше нарочна среща във Варшава на министрите на земеделието на Полша, Чехия, Словакия и Унгария за съгласуване на действията. Решение да повдигне въпроса пред ЕК взе и Румъния.

„Смятам, че ще постигнем успех, защото сега зад тази инициатива вече стоят повече държави“, коментира министър Бозуков.

Неговият колега Мирослав Найденов още през 2011 г. беше изпратил писмо до ЕК с идентично искане – пак след изследване на словашка асоциация. Тогава беше установено, че в Кока-Кола за България и Словакия се слага глюкозо-фруктозен сироп, а за Германия и Гърция – захар.

снимка: mind-hacks.wonderhowto.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)