angela-merkel

И Германия се включва с войски в битката срещу ИД в Сирия

05 декември 2015

Бундестагът гласува за участие на немски военни в подкрепа на оглавяваната от САЩ коалиция, сражаваща се с Ислямска държава (ИД) в Сирия. В региона ще бъдат изпратени самолети „Торнадо“ за разузнаване, фрегата на ВМФ и 1200 бойци. До гласуването се стигна, след френското искане, последвало терористичните атаки от 13 ноември в Париж, при които загинаха 130 души.

От четвъртък и британски бойни самолети започнаха да извършват първите въздушни удари по цели в Сирия, след като парламентът разреши провеждането на военна операция. Министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви по-рано тази седмица, че преди две години дори не си е представяла „в каква бездна ще се взираме“. Това ще бъде най-голяма военна операция за Германия в момента. Мандатът за военни действия ще продължи най-малко една година и засега одобрения бюджет е 134 млн. евро. От германската армия казват, че техни части ще бъдат разположени „във и над Сирия, над местата, на които действа ИД, на територията на държави, чиито правителства са дали одобрението [на Германия], в източната част на Средиземно море, в Персийския залива, Червено море и прилежащите морета“. Освен самолетите, фрегатата „Заксен“ ще оказва подкрепа на френския самолетоносач „Шарл де Гол“ в източното Средиземноморие.

GLD-095827

Германия ще увеличи до 150 своя контингент в Северен Ирак, който в момента наброява 100бойци . Те помагат за обучението на кюрдските сили, които се борят срещу ИД. Германия също така им е предоставила оръжия и боеприпаси. От различни среди в германия изразиха сдържаност по отношение на намесата на германската армия в Сирия. От зелената партия даже поставиха под въпрос правното основание на действията, доколкото конкретна резолюция на Съвета за сигурност на ООН не призовава към това.

След терористичните актове в Париж миналия месец Съветът за сигурност на ООН прие френска резолюция, призоваваща страните членки на ООН да „предприемат всички необходими мерки“ за „предотвратяване и противодействие на терористични актове“, извършени от ИД, „Ал Кайда“ и свързаните с „терористични“ групи. Франция също така се позова на клауза от Договора за ЕС относно взаимната отбрана – член 42.7 – в искането си да получи помощ от партньорите си от ЕС в борбата срещу ИД. Досега най-голямата чуждестранна мисия на Германия е била в Афганистан, но броят на бойците на Берлин там постепенно намалява и вече е под 1000./БГНЕС

Снимки: Spiegel/Eurofighter

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)