9282_big

И Крисия заживя в държавата на яките дупари

24 февруари 2017

Мило дете,

Първо ще те помоля да ме извиниш, че се обръщам толкова фамилиарно към теб, но предвид разликата в годините ни, мисля, че бих могъл да си го позволя!

Крисия, нямам представа от съвременното образование и дали изобщо в него са залегнали творбите на един от нашите най-нежни поети – Пейо Крачолов Яворов. Но гледайки твоите снимки си припомних едно от най-любимите ми негови стихотворения, а именно – „В часа на синята мъгла“.

В него гениалният творец пише следното: „Един ли цвят пред моите очи увяхна?“ Мило дете, никак не ми се иска и ти да увехнеш така. И съм съвсем откровен! Защото си спомням как ни накара да се гордеем, че сме българи с твоето изпълнение на песента „Ще бъде детска планета“ през 2014 година в Малта. Успех, който никой български изпълнител не успя да повтори в конкурс от подобен ранг.

krisiq-golqma

И отново си припомням Яворов и неговото стихотворение, в което той е написал и това: „Деца, боя се зарад вас.“ Да, Крисия, аз наистина се боя, но не само заради теб, а и заради всички деца като теб, които заживяха в тази държава… Деца, чийто модел на поведение са Гери-Никол със следния щедьовър : „Яката дупара, яката дупара. Сега ша ва запаля, сега ша ва запаля.“ или пък 100 кила, който не пропуска да опише следната картинка, която явно е неговата реалност за държавата ни: „П*чета навигатори, 6’2 вибратори. Плачат кл*тори в салон от алигатори.“

Не мога да се преструвам! Вече не те харесвам, Крисия, но все така се възхищавам на таланта ти! Знам, че моето лично мнение няма никакво значение за теб и ти ще продължиш да се снимаш по този предизвикателен начин… Но, както е написал Яворов:

„Морно меланхолни
чела ще наведете. Спомена нерад
ще пари – като въглен – на душите болни, -
като забита и прекършена стрела.“

768x432

Имам чувството, че сякаш го е посветил на теб, а и на всички деца, които живеят в държавата на яките дупари… И за да не ти се налага един ден да те парят тези спомени, един съвет от мен – отиди на своята детска планета и изчакай на нея да пораснеш, защото все още си само на 12 години…

А на онези, които ще ме осъдят заради това, че си позволих да цитирам Яворов, ще кажа само, че, вероятно за някои от тези преждевременно пораснали деца, това ще бъде първата и последна възможност да се докоснат до поезията на този неподражаем творец. А иначе, както той е казал:

„От други свят съм аз – не си виновна ти,
дете на прах-земя, на прашните мечти;“

И повярвай ми мило дете, Крисия, предпочитам да живея в този „други свят“, вместо в държавата на яките дупари!

текст: Марио Трифонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)