Жеравна

И любимите български думи са…

06 ноември 2018

Във време, в което чуждиците все повече настъпват в родния ни език, замисляли ли сте се някога, кои са най-любимите ни български думи? Според анкета, проведена от платформата „Как беше..на български“, това са „Обич“, „Родина“, „Либе“ и „Благодаря“.

Анкетата е включвала няколко въпроса с отворени отговори, като в нея участие са взели предимно хора на възраст от 18 до 28 години, но е регистрирана активност и от почитатели на хубавите български думи на над 50-годишна възраст.

В проучването хората са споделили цитати от творби на родни будители. На първо място сред тях са думи на Левски. Своето място са намерили и цитати от Пейо Яворов, Добри Чинтулов, Христо Ботев, Любен Каравелов, Петър Берон. Цитирани са били и съвременни автори като Георги Господинов, Георги Божинов, Ивайло Петров.

Жеравна

Участниците в анкетата са изявили желание да изпишат правилно цели куплети от предпочитани автори, разказа пред БНР Силвия Митова, създател на платформата. Сред нахлулите заедно с технологиите чуждици в езика анкетираните са откроили „ъпгрейд“, „иновация“, „имейл“ и „скрийншот“.

„Многото чуждици усложняват комуникацията – и между компаниите, и между хората. Дори политиците се изразяват по доста сложен начин и остават недоразбрани. Ние вярваме, че освен бизнеса, политиците, учителите, медиите – всички ние сме отговорни в това как се изразяваме“, категорична е Силвия Митова.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)