И Мерил Стрийп носи… PRADA!

11 януари 2017

Да, именно! Вероятно заглавието подсказва и позицията ми. Под която се подписвам!
Мерил Стрийп е една от безапелационните икони на съвременното кино. Всяка нейна роля е силна, дори тази в „Дяволът носи Прада„, която големите критици определят като фриволна. Тя е прекрасна, с неземен актьорски талант и с излъчване, с каквото никоя друга актриса не може да се похвали. Харесвана, призната от гилдията, наградена с всички възможни награди и то по няколко пъти.  Но! И тя носи Prada! А чанти Prada под 2000 евро няма! Или само от някоя стара колекция на разпродажба.

Макар да гледаме отстрани, повече от видно е, че американското общество преживя тежки избори, полюсни кандидатури, в които все пак спечели Доналд Тръмп. И слава Богу! Защото интересите на еврейското лоби зад Клинтънови и Обама не се интересува от нищо друго, освен от това как да се продават все повече и повече оръжия, как да има войни, дори и когато не се налага, как да си взривим собствените Близнаци на 11 септември, че да имаме исторически повод за размирици по света… Да, за това американците нищо не знаят! Обикновеният американец не се интересува особено от тези неща, но усеща, че от години жизнения му стандарт пада. Американците никога не са водили войни (освен граждански за надмощие на Севера над Юга)  и никога не са търпели последствията от Първата и Втората Световна война. Да, имаше един Пърл Харбър, за да има повод да нападнат Япония. И това срещу… милиони жертви от Европа и по света. Милиони убити, милиони съсипани съдби.  Защото войните никога не  са били на тяхна територия. Е, за Виетнам малко се усетиха, когато започнаха да пристигат самолетите с убитите американци, без самите те да знаят защо и кому е била нужна изобщо тази война.  Та, американците никога не са знаели какво е война, респективно цената й!

Уви, ние – да! И малка България е дала стотици хиляди жертви заради чужди намерения и интереси. И накрая…. Но да не говорим сега за България. Америка е на дневен ред!

Чудесно, Мерил Стрийп! Ти си невероятна актриса с уникални роли. Ами, играй ги в киното! Или ако искаш да си политик, та чак и геополитик – кандидатирай се в избори и гради политическа кариера! Защото иначе звездите и интелектуалците стават лесна ракета носител на нечии политически послания. Както уви, ми прозвуча цялата тази реч. „Когато хората с власт използват своето положение, за да нападат по-слабите, ние всички губим“, каза Стрийп в речта си при получаване на награда за цялостен принос на церемонията „Златен глобус“. Колко подходящо казано! И макар това да беше насочено срещу Тръмп, то най-добре описва поведението именно на Хилъри Клинтън и клановете, стоящи зад нея. Така, че по-добре да го бе казала на Хилъри Клинтън, докато си правеше селфита с нея. 

15977433_1389106251162472_8042131746356180720_n

Днес общественото мислене и социалните мрежи са раздвоени. Едните подкрепят Мерил, защото речта й бе много добре написана (тя я чете, между другото, както никое свое изказване досега). Та –  прочувствено, силно, но грешно!
И остава горчивото съмнение, че това е поредният ход на загубилите изборите Клинтънови поддръжници, които сега се чудят в хор какво да правят – да сменят ли състава на ЦРУ, да оттеглят хора от разузнаването ли, да дърпат самолетоносачи от Близкия Изток, който обезобразиха,  да съсипват  Европа ли? Ами трудно им е да преживеят поражението и сега – намерили милата Мерил Стрийп да им е говорител. Пък и тя сама го каза: „… актьорите винаги играян някого другиго.“

Хубаво! Думите й бяха чути, но не се приеха еднозначно. Освен това не ме напуска усещането, че тя добре е осребрила посланието си. Само усещане – повтарям! И защо точно сега и точно от тази трибуна звезда от нейната величина отправя подобни послания? Не е случайно това и се опасявам, че клановете отново са замислили нещо. Отново нещо лошо. Чак пък толкоз да не може да прежали загубата на Хилъри Клинтън… Нещо ме смущава всичко това. Ще има продължение. 

Както и да е! Лично аз си мисля, че най-добре е Мерил Стрийп да си играе в киното и да ни радва с все повече запомнящи се роли, а Тръмп да спре войните и да реши мира в Близкия Изток, респективно тероризма в Европа.

Нищо лично! Оставам фен на Мерил Стрийп в киното! И фен на Доналд Тръмп в политиката!
Но ще завърша както завършва и прословутата й реч:  ако сърцето ти, Мерил Стрийп е толкова разбито от загубата на Клинтънови и сие кланове, то превърни го в изкуство! Играй в киното,  а не по този начин…

текст: Валерия Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)