44061_muskarac03-shutterstock-138397181

И мъжете страдат от депресия след секс

19 март 2017

Макар да се смяташе, че основно дамите са предразположени към негативни емоции, след като са правили секс, според ново изследване от такъв проблем страдат и немалко мъже. Чувствата им до такава степен могат да „ударят дъното“, че да се появи и т.нар. посткоитална дисфория*, пише „Дейли мейл“.

Напоследък лекарите получават все повече оплаквания от представители на силния пол, споделяйки, че се чувстват тъжни, безпомощни и раздразнителни часове наред след полов акт.

Още по темата: Какво намалява сексуалното желание на жената?

Това насърчило проф. Робърт Швайцер от Куинсландския технологичен университет в Австралия и неговият екип да проведат проучване по темата. Оказало се, че и при мъжете има „широк спектър от реакции веднага след секс“.

Изследователите намират причина за тези симптоми в психологията на господата. Те разказват, че докато прави секс, мъжът обикновено се чувства герой, господар и т.н., а след това отново се превръща в „обикновен човек“.

Още по темата: Предпочитаната поза в секса издава характера ни

Неприятните емоции се дължат и на резките промени в настроението – от желание, възбуда, еуфория, удовлетворение към успокояване и връщане към останалата част от живота. Специалистите са категорични, че не само жените са емоционални след полов акт, но просто мъжете се стараят да не показват заради страх и срам. /БГНЕС

_____________________
*Дисфория (от гръцки: δύσφορος (dysphoros) – „страдащ“, „раздразнен“, от δυσ-, „труден “и φέρειν, „понасям“) e неприятно или некомфортно настроение / състояние, като тъга (депресия), безпокойство, раздразнителност или неспокойствие, което е изпитвано както за много кратки периоди от време, така и за цял живот

снимка: zena.blic.rs

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)