20121010_678286752370477_1324926684_n

И Наполеон създаде Джардини Венеция, за да приюти Изкуството на света

01 август 2017

Днес сме във Венеция и се разхождаме из приказните й градини. Да, всички ги наричат Джардини и тази паркова зона с право е една от най-известните градини в света, защото тук се провежда световната Олимпиада по Изкуство – Биенале Венеция.

Централният павилион на Биенале Венеция Джардини

Централният павилион на Биенале Венеция Джардини

Още по темата: Венеция – Кралицата на Адриатика!

Най-мащабното и силно културно събитие от световния афиш ни довете и нас, In LIFE TV тук, за да се потопим в магията на безкрая от емоции и да отразим за вас, нашите зрители и приятели,  Биенале Венеция 2017. Вече втора година имаме удоволствието и отговорността да сме медийни партньори на топ събитието и ще ви направим свидетели на безкрая на Изкуството с нашите филми.

Джардини Венеция

Джардини Венеция

Но да се върнем на Джардини. Те са създадени от Наполеон в квартал Кастело на Венеция - град, който той много харесвал. Набързо се разпоредил да се пресуши намиращото се там блато и на негово място били засадени градините. Днес, зеленината и прохладата на вековните дървета са приютили павилионите на първите  страни участнички в първото проведено Биенале Венеция през  1895 година.

Джардини се намират в историческия център на Венеция и са истински зелен рай в града на каналите. Богатата разстителност се е развихрила във вековете, за което спомага мекия адриатически климат и грижите, полагани за нея.  Днес на територията на парка са разположени 30 павилиона, 29 от които „принадлежат“ на определени страни по света  и се използват за националната  презентация на всяка една от тях в рамките на Биенале – едно истинско състецание за съвременно Изкуство. 

Павилионе Чентрале в Джардини

Павилионе Чентрале в Джардини

В 30-тия павилион, известен като Павилионе Чентрале се експонира главната изложба на Биеналето. Той е и най-големият павилион. Някои от павилионите на страните били проектирани от водещи архитекти за времето си, като например Карло Скарпа и Алваром Аалто. Те днес имат стойността на архитектурен музей.

Павилионът на Канада

Павилионът на Канада

Ако се загледате – всеки от павилионите на държавите до голяма степен пресъздава характера и натюрела на самата държава – този на Канада е открит, с много вода и дърво, Американският павилион, например е построен във  формата  на Капитолия, немския – с готическа архитектура, този на Дания е зелен и отворен, а бразилския – с постмодернистични черти.

Павилионът на Германия в Джардини, Венеция

Павилионът на Германия в Джардини, Венеция

20120916_678330882366064_764503041_n

Павилионът на Дания в Джардини, Венеция

Тук са павилионите и на традиционните страни – участнички от самото създаване на Биенале – Русия, Франция, Япония, Белгия, Испания, Дания, Холандия, Швеция, Великобритания, атрактивния бароков павилион на Русия, на Корея,  Унгария, Чехия и много други. Общо 29! Ние си имаме фаворит – този на Русия!

Павилионът на Франция на Биенале Венеция Джардини

Павилионът на Франция на Биенале Венеция Джардини

20120664_678286889037130_1138808129_n

Павилионът на Белгия в Джардини

Павилионът на Великобритания в Джардини

Павилионът на Великобритания в Джардини

Много от страните – изложителки, сред които за съжаление България отново не е, представят своите инсталации и експозиции и на открито. Така попадаме на забавните и пъстри костенурки на Сейшелите или пък пъстрите тухлени стени…

Експозицията на Сейшелите на Биенале Венеция Джардини

Експозицията на Сейшелите на Биенале Венеция Джардини

Експозиция на Сейшелите на Биенале Венеция, Джардини

Експозиция на Сейшелите на Биенале Венеция, Джардини

Други забележителности на Джардини, са множеството паметници и монументи – на Джузепе Гарибалди – в самия център, на патриота Пиер Луиджи Пенцо, паметник на войниците и моряците, създаден през 1885 година и посветен на военните, помагали по време на катастрофалното наводнение от 1882 г. , на Рихард Вагнера и паметник на великия поет Джозу Кардучи.

20196926_678268899038929_1373553058_n

А на вас кой павилион ви хареса най-много? Екстериорно, питаме?
Очаквайте ексклузивните филми на In LIFE TV за Биенале Венеция – единствената българска медия, отразила събитието до момента!

текст и снимки: Валерия Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)