Bodleian-Library-Oxford

И Хари Потър следва магьосничество в Оксфорд

08 октомври 2015

Никой не си позволява да твърди, че славата на Оксфорд се дължи на това, че повечето серии на Хари Потър са заснети  в неговите зали, колежи и библиотеки. В никакъв случай! Независимо, че прочутият роман на Джоан Роулинг и производните му филми са феномен в наши дни, те по-скоро се опитват да се доближат до магичната средновековна образователна магия на Оксфорд, отколкото обратното. Спор няма – две неотразими и различни по изказ легенди се обединяват – едните (съвременните), за да постигнат желания магичен декор и истинска среда за уникалната история, а другите (старинните), за да покажат, че могат да са традиционен и в същото време модерен декор за една не просто забавна и магична, а… ненадмината съвременна история.
Ако се замислим… Какъв по-подходящ декор за странния свят на вълшебства на Хари Потър от недокоснатия от времето ранносредновековен Оксфорд? Да се разходим сега по стъпките на Хари Потър и да видим къде какво е заснето:

1024px-1_christ_church_hall_2012

Средновековният декор на Christ Church College в Оксфорд определено е идеален със  сводестия таван в корпуса на кулата и страховитото стълбище – използвано за кацане  в два филма за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и Стаята на тайните“. Също така  архитектурата  на Тюдорската Гранд зала за хранене в Christ Church College ни е позната – това е Хогуортс Great Hall. Да преживеем начални моменти от филма: за първи път сме тук, във  Хогуортс, с Хари и другите, за  първа година с магьосниците качваме каменната стълба от 16-ти век на  Christ Church College към Голямата зала… Е, не виждаме плаващи свещи и не се движат портретите, както във филма, но тази велика  зала за хранене си е наистина велика!

IMGP5943

А после се отправяме към New College. Прочутият колеж също става декор на някои сцени, особено в  „Хари Потър и Огненият бокал“. Южният корпус е онзи, дето във филма млади магьосници носят „Потърски смърдящи значки“. Важен е и северозападния ъгъл – четириъгълника с трева, където е заснето превръщането на Малфой в пор.

12092653_417693668429788_500874088_n

Продължаваме по стъпките на Хари Потър в Оксфорд и попадаме в Bodleian Library.
The Divinity School служил като Хогуортс лазарет в четири филма, както и когато професор McGonnagal вьзпитаваше учениците да танцуват в „Хари Потър и Огненият бокал“. Библиотеката  The Duke Humfrey,  най-старата читалня на Bodleian със средновековната си уникална  архитектура, всъщност е Хогуортската  библиотека. И двете са разположени в Bodleian и само като пристъпиш в залата и… от всички страни политат спомени от филма. Много емоционален момент!

12083969_417693648429790_1434265815_n

Разходката по стъпките на филма Хари Потър може да продължи и извън Оксфорд – в средновековния замък Алнуик, където се провеждат уроците и състезанията по летене с метла, защото именно там са  снимани сцените от филма; Катедрала Глостър, Глостършир, където се намират коридорите за училището  и там също Хари и Рон се скриха от трола в призрачен коридор, който и без това си е на 1300 години… А една древна дървена врата води надолу към старата крипта, помните, нали? Ами тя си е точно там! Може да се разходите и в класна стая Quirinus Quirrel, която се намира в Lacock Abbey, Wiltshire. Всъщност на режисьора не му е било никак трудно с декора – той е повече от естествен и мистичен и практически почти не е предекориран в снимачния процес.

IMGP5785
Да не забравим да споменем, че природният декор, в който сякаш е разположен Хогуърдс, всъщност е сниман в скалистите планини Glencoe и Глен Невис в Шотландия – чудесен пейзаж за летене с метли и състезания по  куидич. И да не пропуснем студиото на Warner Bros Studios, Leavesden, Англия, където  можете да видите Хогуортс в своята цялост… добре де! Не точно! В мащаб 1:24, който се използва за заснемането на екстериорни и въздушни снимки на училището.

И сега единствено ми хрумва да си пусна един от филмите на Хари. Но кой ли, след като всичките са ми любими?!
А вие кой от тях харесвате най-много?

текст: Деси Барбукова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)