Йоана Буковска - Променяне

Йоана Буковска с първи моноспектакъл в кариерата си

14 януари 2019

Йоана Буковска – Давидова подготвя първия в кариерата си моноспектакъл. „Променяне“ е драматизация по книгата „Промяна“ на актрисата Лив Улман и отбелязва едновременно нейния 80-годишен юбилей и 100-годишнината от рождението на режисьора Ингмар Бергман.

Любопитното е, че спектакълът излиза точно 18 години след премиерата на емблематичната постановка на театър 199 – „Есенна соната“ по Ингмар Бергман, в която Йоана Буковска дебютира като професионална актриса в изключителната роля на Хелена, с номинация „Аскеер 2001″ за поддържаща роля.

Темата на драматизацията в „Променяне“ е именно Актрисата. Актрисата, която има много лица, без никой да познава истински нейното собствено лице – постоянно скривано от героините и подменяно от манипулативното отразяване на живота й в медиите. Нейното истинско „Аз“ се разкрива чрез истории и хора, през лични страхове от детинство, до вътрешна несигурност на работеща майка, с емоционални женски пропадания и творчески върхове или сривове. Лив Улман пише книгата си почти на възрастта на Йоана, затова и границите между двете се размиват, за да се разтворят в изповедното пространство на Актрисата като човешко същество.

Снимка: Георги Казаков

Снимка: Георги Казаков

Освен чрез емоционалната си човешка страна, пиесата ще ангажира зрителя, като обедини публиката, актрисата и сцената чрез иновативни технологии в театралното пространство. Спектакълът ще допълни театралната условност с елементи от добавена реалност и 3D Mapping през личните смартфони на зрителите, които пожелаят.

Така те ще участват пряко в създаването на реалността на сцената и телефонът – враг номер едно на актьора и публиката в театралната зала – ще стане инструмент в създаването на първото по рода си в България представление-амалгама на театър със специални ефекти от киното, в реално време на актьорското изпълнение.

„Този спектакъл ще бъде емоционална бомбардировка за всички сетива. Едно безусловно, безапелационно, спонтанно, съкровено разкриване на Човека, Жената, Майката и Професионалиста с призвание, които седят зад прозвището „Актриса“. В „Променяне“ ставаш истинска до болка, изразителна по момичешки и озарено – вдъхновяваща по детски“, споделя самата Йоана. Проектът е част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019″.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)