Казанлъшки понички

Казанлъшки понички

30 септември 2014

Казанлъшки понички… Магията на пухкавите малки кръгчета с дупчици в средата е в гъстотата на тестото. Предимството на този десерт е, че е сравнително евтин и се приготвя много бързо. Поничките са и страхотна закуска, поднесени с пудра захар, мед, сладко или сирене. А ето и рецептата за тях:

Продукти:

1 ч.ч. кисело мляко

0,5 ч.ч. захар

3 ч.ч. брашно

2 с.л. олио

4 яйца

1 ванилия

0,5 ч.л. сода за хляб

1 пакетче бакпулвер

олио за пържене

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното заедно с бакпулвера в купа.

Разбиваме яйцата със захарта, след което добавяме киселото мляко, в което сме разтворили содата за хляб и олиото, и разбиваме до хомогенизиране. Добавяме ванилията.

Прибавяме яйчната смес към брашното и замесваме меко, еластично тесто.

Полученото тесто разделяме на две топки и разточваме върху набрашнен плот на кора, тънка около 0,5 см.

С чаша с по-голям отвор и друга с по-малък изрязваме кръгове, в средата на които изрязваме по-малки отвори.

Пържим в обилно количество олио (поне 2 пръста) както получените пръстени, така и малките кръгчета (така се получават вкусни бухтички). Когато изплуват в олиото ги обръщаме. Обръщаме поничките с дървени щипки без да ги пробождаме.

След като ги извадим от мазнината ги поставяме за малко върху кухненска хартия да се изцедят от мазнината.

Преди сервиране, поръсваме с пудра захар, мед, сладко или сирене.

текст: Нина Тодорова

Снимка: flickr.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)