
Казанлъшки понички… Магията на пухкавите малки кръгчета с дупчици в средата е в гъстотата на тестото. Предимството на този десерт е, че е сравнително евтин и се приготвя много бързо. Поничките са и страхотна закуска, поднесени с пудра захар, мед, сладко или сирене. А ето и рецептата за тях:
Продукти:
1 ч.ч. кисело мляко
0,5 ч.ч. захар
3 ч.ч. брашно
2 с.л. олио
4 яйца
1 ванилия
0,5 ч.л. сода за хляб
1 пакетче бакпулвер
олио за пържене
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното заедно с бакпулвера в купа.
Разбиваме яйцата със захарта, след което добавяме киселото мляко, в което сме разтворили содата за хляб и олиото, и разбиваме до хомогенизиране. Добавяме ванилията.
Прибавяме яйчната смес към брашното и замесваме меко, еластично тесто.
Полученото тесто разделяме на две топки и разточваме върху набрашнен плот на кора, тънка около 0,5 см.
С чаша с по-голям отвор и друга с по-малък изрязваме кръгове, в средата на които изрязваме по-малки отвори.
Пържим в обилно количество олио (поне 2 пръста) както получените пръстени, така и малките кръгчета (така се получават вкусни бухтички). Когато изплуват в олиото ги обръщаме. Обръщаме поничките с дървени щипки без да ги пробождаме.
След като ги извадим от мазнината ги поставяме за малко върху кухненска хартия да се изцедят от мазнината.
Преди сервиране, поръсваме с пудра захар, мед, сладко или сирене.
текст: Нина Тодорова
Снимка: flickr.com
Още по темата
-
Шоколадовото суши на Ради Тодоров
In Life TVДнес е Европейският ден на сладкото изкушение, което на всички езици звучи по един и същи ...
-
Десет полезни храни за всеки ученик
In TASTEЗа да бъде детето здраво и умно в неговото хранене трябва да бъдат включени продукти, ...
-
Таратор от …домати!
In TASTEТараторът определено е една от любимите ни летни рецепти. И тъй като времето навън все ...
-
Коктейл „Кайсиева прохлада“
In TASTEНеобходими продукти (за 2 порции): 120 мл. кайсиево бренди 60 мл. сок от лайм 1 ...
Остави своя коментар през Facebook