Cut-up pancake on plate, close-up

Кайзершмаррн – история и рецепта

02 декември 2019

Австрийският император Франц Йозеф I замръкнал по време на лов някъде из Алпите и потърсил подслон в една селска колиба. Домакинята, притеснена, забъркала нещо за ядене с това, което имала. Когато императора похвалил ястието й, тя засрамено отвърнала: Ами, това е просто шмаррн (шмаррн е старата дума за шмийрен – размазвам и обозначава ястия, които ние бихме нарекли палачинки, а в преносен смисъл се използва за ‘безсмислица, глупост’), а Франц Йозеф отсякъл:
-Да, но е императорски шмаррн!

Необходими продукти:
4 яйца
4 с. л. захар
150 гр. брашно
150 мл. прясно мляко
1 ванилия
щипка сол
2 с. л. масло

Начин на приготвяне:
Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците на пяна, добавете щипка сол и щипка захар, долейте млякото на струя, после малко по малко сипвайте брашното, като биете непрекъснато. Оставете тестото да набъбне за около 30 минути. Белтъците разбийте с ванилията на сняг и внимателно разбъркайте с тестото. В тиган стопете 10 г масло (1 с. л.) и излейте около 1/4 от тестото. Печете на слаб котлон около 4-5 минути, докато засъхне отгоре, а отдолу е златисто. Накъсайте с две дървени лопатки и обърнете и доопечете парченцата. Поръсете със захар и раздрусайте тигана, докато захарта се карамелизира. Сложете в чиния и чак тогава поръсете с пудра захар. Сервирайте със сладко по избор.

снимка: salzburgerland.com

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)