
Австрийският император Франц Йозеф I замръкнал по време на лов някъде из Алпите и потърсил подслон в една селска колиба. Домакинята, притеснена, забъркала нещо за ядене с това, което имала. Когато императора похвалил ястието й, тя засрамено отвърнала: Ами, това е просто шмаррн (шмаррн е старата дума за шмийрен – размазвам и обозначава ястия, които ние бихме нарекли палачинки, а в преносен смисъл се използва за ‘безсмислица, глупост’), а Франц Йозеф отсякъл:
-Да, но е императорски шмаррн!
И тъй като екипът на In Life е във Виена, ви изпращаме тази рецепта от там.
Необходими продукти:
4 яйца
4 с. л. захар
150 гр. брашно
150 мл. прясно мляко
1 ванилия
щипка сол
2 с. л. масло
Начин на приготвяне:
Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците на пяна, добавете щипка сол и щипка захар, долейте млякото на струя, после малко по малко сипвайте брашното, като биете непрекъснато. Оставете тестото да набъбне за около 30 минути. Белтъците разбийте с ванилията на сняг и внимателно разбъркайте с тестото. В тиган стопете 10 г масло (1 с. л.) и излейте около 1/4 от тестото. Печете на слаб котлон около 4-5 минути, докато засъхне отгоре, а отдолу е златисто. Накъсайте с две дървени лопатки и обърнете и доопечете парченцата. Поръсете със захар и раздрусайте тигана, докато захарта се карамелизира. Сложете в чиния и чак тогава поръсете с пудра захар. Сервирайте със сладко по избор.
снимка: salzburgerland.com

Предишна:
Карамелизирани зеленчуци на скара

Следваща:
Откриватели в света на вината – Епизод 2 Южна Франция
Още по темата
-
10 тонизиращи храни, подходящи за работното място (част I)
In TASTEМазна риба, като сардини и сьомга, е идеална за мозъка. Това се казва във всяка ...
-
Лазаня от тиквички
In TASTEНеобходими продукти: 1 кг тиквички 100 мл зехтин 1 глава лук, нарязан на ситно 2 ...
-
20 освежаващи десерта от вино за топлото лято (част III)
In TASTEДнес ще ви предложим още пет освежаващи десерта от вино за топлото лято. Червено вино ...
-
Бъфало моцарела с треви и цветя
In TASTEДнес ще ви предсавим едно предястие, което е достатъчно известно, но с по-различен дизайн привкус. ...
Остави своя коментар през Facebook