Разлики между шампанско и Просеко

Каква е разликата между Шампанското и Просекото?!

26 януари 2020

И Шампанското и Просекото са пенливи вина, но техните изтънчени вкусови качества имат своите различни особености. Докато шампанското има стабилно място в диетата на висшето общество, Просекото със сигурност дава добра алтернатива за своята цена. Когато и да изберете просеко пред шампанско, с аргумента за цена, добре е да правите ясна разлика между двата типа мехурчета.

Какъв е произходът на двете вина?

Оригиналното име на Champagne идва от Шампанския регион в североизточна Франция. Прави се от сортовете Chardonnay, Pinot Noir, and Pinot Meunier grapes

Рожденото място на Просекото е регионът Венето в Италия, намиращ се на север от Венеция. Прави се от зърна на сорта Glera чийто произход и история може да се проследят още в древните римски времена.

Разлики между шампанско и Просеко

Как се приготвят?

Това, което различава двете вина е методът за създаване мехурчета. И двете вина изискват два кръга на ферментация – вторият кръг е предназначен за карбонизация, което е част от процеса, различаващ се при шампанското и просекото.

Шампанското изисква традиционен метод на карбонизация, при който виното се газира, докато е бутилирано. Просекото, от друга страна, се карбонизира в кофи от неръждаема стомана, процес изискващ по-малко време и пари.

Какъв е техният вкус?

Вкусът на шампанското включва : Цитрусови плодове, бяла праскова, бяла череша, бадем и препечен хляб.

Вкусът на просекото е сладък: Зелена ябълка, меден пъпеш, круша и прясна сметана.

Разлики между шампанско и Просеко

Колко струват?

Цените шампанското и на просекото се различават, заради техните различни методи на производство. Шампанското, което  изисква повече работна сила и по – скъп процес на производство като цяло е по – скъпо от просекото. Бутилка шампанско започва с цена от  $40, докато бутилка просеко може да се продава и за $12.

С какво трябва да се консумират?

Заради сухата и по-остра природа на шампанското, то най-добре се съчетава със сурови ястия за бар, като миди или стриди, както и с пикантни малки хапки.

Сладостта на просекото изисква нещо по – семпло като месо и захарни плодове.

Кои са най- популярните марки на двата вида вина?

Шампанско  Veuve Cliquot Brut Yellow Label Moët & Chandon Dom Perignon

Просеко La Marca Zonin Bisol

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)