champagnevsprosecco-1512577963-880x440

09 декември 2018

И Шампанското и Просекото са пенливи вина, но техните изтънчени вкусови качества имат своите различни особености.

Докато Шампанското има стабилно място в диетата на висшето общество, Просекото със сигурност дава добра алтернатива за своята цена. Експертите предричат, че просекото ще задмине шампанското на световния пазар за пенливо вино до края на 2017 г., тъй като е добра алтернатива на по – евтиното шампанско. Когато и да изберете просеко пред шампанско, с аргумента за цена, добре е да правите ясна разлика между двата типа мехурчета.

Какъв е произходът на двете вина?

Оригиналното име на Champagne идва от Шампанския регион в североизточна Франция. Прави се от сортовете Chardonnay, Pinot Noir, and Pinot Meunier grapes

Рожденото място на Просекото е регионът Венето в Италия, намиращ се на север от Венеция. Прави се от зърна на сорта Glera чийто произход и история може да се проследят още в древните римски времена.

Как се приготвят?

Това, което различава двете вина е методът за създаване мехурчета. И двете вина изискват два кръга на ферментация – вторият кръг е предназначен за карбонизация, което е част от процеса, различаващ се при шампанското и просекото.

Шампанското изисква традиционен метод на карбонизация, при който виното се газира, докато е бутилирано. Просекото, от друга страна, се карбонизира в кофи от неръждаема стомана, процес изискващ по-малко време и пари.

Какъв е техният вкус?

Вкусът на шампанското включва : Цитрусови плодове, бяла праскова, бяла череша, бадем и препечен хляб.

Вкусът на просекото е сладък: Зелена ябълка, меден пъпеш, круша и прясна сметана.

Колко струват?

Цените шампанското и на просекото се различават, заради техните различни методи на производство. Шампанското, което  изисква повече работна сила и по – скъп процес на производство като цяло е по – скъпо от просекото. Бутилка шампанско започва с цена от  $40, докато бутилка просеко може да се продава и за $12.

С какво трябва да се консумират?

Заради сухата и по-остра природа на шампанското, то най-добре се съчетава със сурови ястия за бар, като миди или стриди, както и с пикантни малки хапки.

Сладостта на просекото изисква нещо по – семпло като месо и захарни плодове.

Кои са най- популярните марки на двата вида вина?

Шампанско 
Veuve Cliquot Brut Yellow Label
Moët & Chandon
Dom Perignon

Просеко
La Marca
Zonin
Bisol

Източник: Town & Country

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)