promeni

Какви са основните промени през 2017 година?!

07 януари 2017

В първите дни на 2017 година един от основните въпроси, които ни вълнуват като потребители, е – „кои са основните промени, които влизат в сила от 1 януари 2017 година“?! Ето и тях:

1. ПЕНСИЯ – Ще плащаме с един процент по-висока вноска за пенсия от 1-и януари. Така за старини от месечната заплата на хората, родени преди 1-и януари 1960-а година, ще се удържат 18,8%. от доходите на родените след края на 1959-а година пък ще се удържат по 13,8% месечно.

За да се пенсионираме тази година, ще ни трябват с 2 месеца повече възраст и осигурителен стаж, които ще продължават да растат и през следващите години. Жените ще придобиват право на пенсия на 61 години и при осигурителен стаж от 35 г. и 4 месеца, а мъжете – на 64 години и при 38 г. и 4 м стаж. Увеличава се размерът на осигурителната вноска за фонд “Пенсии” с един процентен пункт. Размерът на пенсиите ще бъде индексиран с 2,4% от 1 юли 2017 г. Осигурителната вноска за фонд “Пенсии” се увеличава от 1 януари с 1% от 17,8% до 18,8%.

2. Доходи – хората с най-ниски доходи ще получават 460 лв. минимална заплата – с 40 лева повече от сега.Линията на бедност, която се използва като критерий при формирането на социалната политика по доходите, също се повишава с 14 лв. до 314 лв.

3. Майчинство – без промяна остава майчинството през втората година на детето – 340 лв.

Цигари

4. Цигарите и газта – първи януари 2017-а е важен и за пушачите, които ще плащат с между 10 и 15 стотинки по-скъпи цигари. Повече ще е увеличението за по-евтините марки. Това ще се случи заради нови акцизни ставки, които влизат в сила от 1 януари. Пропорционалният акциз става 27% от продажната им цена. Дефакто скъпите цигари ще поскъпнат с по-малко, а по-евтините – с повече.

В последният ден на 2016 г. КЕВР реши, че природният газ поскъпва с 4,65%. Така цената на синьото гориво вече е 280,21 лева за 1000 кубични метра, без акциз и ДДС. Тъй като повишението в цените на газа не е над 5%, цените на парното и топлата вода ще останат на същите цени поне до 1 април, когато енергийният регулатор трябва да определи нивата им за следващото тримесечие. 5.

5. Данъците – новата година ще започне без промяна на данъците и с излишък в бюджета от 1,5 млрд. лв. Данъкът върху доходите и налогът за фирмите и през 2017 г. се запазват в размер на 10%. ДДС остава 20%, а освободени от косвения данък от тази година ще са дарените храни. Позволените плащания в брой и тази година остават до 10 000 лв., въпреки че на първо четене парламентът бе одобрил предложение на финансовото министерство прагът да падне до 5000 лв.

За първи път от тази година ще има данъчно облекчение за хората, които получават доходите си и плащат разходите си само по банков път. Условието е поне 80% от получаването на доходите и извършването на разходите да е станало по картов път. Облекчението ще е 1% от дължимия данък, но не повече от 500 лв. от дължимата сума.

6. Автомобили и имоти – всеки автомобил и имот на фирмите вече трябва да има свое досие, в което да се доказват с документи – пътни листове, бележки за зареждане, паркиране и др., съотношението, в което те се използват за лични и за служебни цели.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)