Какво забравят лекарите

Какво забравят лекарите

03 януари 2018

В края на месец ноември 2017 г. излезе от печат книгата на д-р Атанас Михайлов „Какво забравят лекарите. Моята практика ІІ”. Изданието е на издателство „Изток-Запад” и включва 464 страници. Първият тираж на книгата се изчерпи много бързо и на 28 декември беше пусната допечатка.

Вижте още: Премиера на книгата на д-р Олег Д. Ламикин

„През последните 10-20 години в здравната сфера набират сила два противоположни процеса.

От една страна, бурно нараства интересът към естествени, немедикаментозни средства и методи на лечение. И ще продължи да нараства, въпреки квалификациите, които му се дават – защото е следствие на неудовлетвореност от конвенционалната терапия, а не на невежество.

От друга страна, има тенденция към капсуловане на медицинската практика (според мен дирижирано), при което лекарите се демотивират да вземат самостоятелни решения и да търсят извън наложените рамки. Нещо повече, практиката абдикира от цели медицински направления. Последните едно-две поколения лекари са приучени да се доверяват единствено на фармацевтичните средства.

Зараждащият се конфликт няма как да бъде спрян само с призиви като общите насоки  на Световната здравна организация да се ограничи употребата на антибиотици или с дебати около полипрагмазията. Нужни са нови практически решения и голяма част от тях всъщност са дадени от медицинската наука – бегло са упоменати дори в учебниците, събират прах в папките с резултати от изследвания или просто са „заметени под килима“. Именно те са обект на внимание в настоящата книга.” – Д-р Атанас Михайлов

Корицата на книгата д-р Атанас Михайлов „Какво забравят лекарите. Моята практика ІІ” (Изток-Запад, 2017)

Корицата на книгата д-р Атанас Михайлов „Какво забравят лекарите. Моята практика ІІ” (Изток-Запад, 2017)

Откъс от книгата, публикуван от издателство „Изток-Запад” на тяхната фейсбук страница:

Диета при алергии
Същността на диетата е изключването за 2 до 4 седмици на всички продукти от житни растения, мляко и всички млечни храни:
Житни растения: ръж, пшеница, овес, ечемик (затова спираме също бирата и бирената мая за този период).
Хлябът се заменя с ориз, картофи, елда, царевични продукти (например питки или палачинки от соево и царевично брашно, качамак и др.).
Млечни храни – прясно и кисело мляко, извара, сирене, кашкавал, масло.
Важно е пълното елиминиране на двете групи храни, затова да се чете съставът на опаковките на продуктите. Царевичният хляб например е с добавка на пшенично брашно. Всички останали групи храни са разрешени, като обаче се съобразяваме с нормите за рационално хранене и с биологичната ценност на храната – повече плодове и зеленчуци, без фабрично обработени месни продукти, фермена риба и т.н.

Чай при алергии
Hb. Potentillae (стръкчета петопръстник)
Fol. Rubi fruticosi (къпинови листа)
Rad. Urticae (корен коприва)
Fr. Cynosbati по 50 г (плод шипки)

Начин на употреба: Билките се смесват и разбъркват. Три супени лъжици от сместа се запарва 15 минути в един литър вряла вода и се прецежда. Пие се като вода.

За автора:

Д-р Атанас Михайлов е лекар-хомеопат и фитотерапевт с над 30-годишна практика. Успоредно с успешната си лекарска дейност повече от две десетилетия дава своя принос за популяризирането на природолечението в неговата цялост. Завършил е медицина, специалист е по вътрешни болести, но почти не използва конвенционалните средства за лечение, освен в изключителни случаи.

Автор на книгите „Въведение в природолечението. Моята практика“ („Изток-Запад“, 2010) и „Здравословно отслабване. Хранене и здраве“ („Изток-Запад“, 2011).

 

Публикацията подготви Силвия Аризанова

Снимка: iztok-zapad.eu

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)