cellphone

Какво (не) заплашва здравето ни?

20 декември 2014

Мнозина от нас често са склонни да надценяват значението на даден физически проблем, още в първия момент, в който организмът индикира за влошеното ни здраве. Но докато в дадени случаи, е добре да обърнем внимание на тревожните сигнали, без да стигаме до крайности (например: хипохондрия), то ето в кои случаи, можете да сте спокойни, че става дума за нещо временно и заплахата съвсем не е толкова сериозна.

Шум в ушите – вярвате или не, на всеки един се случва понякога да чува остър звук в ушите, като това най-често се случва вечерно или нощно време. Всъщност истината е, че става дума за безобиден шум, който и по принцип чуваме, но не усещаме, тъй като е заглушен от стандартните дневни звуци. Ако „свиренето в ухото“ обаче продължи през всичките 24 часа, тогава вече е добре да потърсите специалист за преглед.

Няколко дни без сън – най-сериозната опасност от липсата на сън е насочена към тези от нас, които работят с машини, тъй като при недостига му, липсата на концентрация води до повишен риск от допускане на грешки. Другия случай, в който не бива да допускате подобна ситуация, е когато сте с редовен прием на лекарства. В останалите, няма нужда от притеснение, организмът ще си навакса с нужната почивка в първия възможен случай.

Страх от зарази – голяма част от хората са склонни да преувеличават риска от микроби и евентуални зарази, докато са на публични места, а до тях някой киха или кашля. Фактите показват, че имунната система на човек е достатъчно силна да неутрализира подобни заплахи, особено когато редовно миете ръцете с вода и сапун или някакъв друг дезинфектант.

Вредите от мобилния телефон – електромагнитните вълни от мобилните апарати действително се считат за канцерогенни, но все още Световната здравна организация не е излязла с категорично заявление по случая. Е, ако всеки ваш разговор трае по 15-20 минути, действително може да си навредите, но за всеки случай не дръжте телефона до ухото, докато набира, както и да го оставяте включен до леглото си през нощта.

Хапче против бременност – при нетърпението за ласки с партньора, поне веднъж може да се случи да някой от вас да забрави за предпазните мерки – както с презерватива, така и с таблетките против евентуална бременност. Спокойно, това съвсем не означава, че родът вече е продължен: ако го вземете в първите 12 часа от половия акт, то ще е достатъчно ефективно, за да избегнете подобен сценарий.

текст: Митко Попов
снимка: Healthcareplaza.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)