beer1

Какво не знаем за любимото питие на мъжете – бирата?

22 май 2015

След като наскоро ви разказахме някои любопитни детайли за едно от любимите питиета на силния пол, уискито, днес ще се съсредоточим върху далеч по-масовото, но не по-малко предпочитано в редица страни по света – бирата. Препоръчваме, докато четете този текст, да си налеете в халбата една половинка, ей така, само за настроение…

Най-старата бирена рецепта в света – тя е на 4000 години и е дело на шумерите. Все още не сме се сдобили с нея, но за успокоение на читателите, продължаваме с издирването й. Най-старата пивоварна пък е основана 1040 г. и се намира до Мюнхен.

Най-скъпата бира в света – официално, това е Vieille Bon Secours, която се продава само на едно място, в бар в Лондон и струва 700 паунда.

bon-secours-brune

Видовете бира по света – и пак официално, те са точно 400.

Най-странната бира в света – нарича се „твърда бира“ и се произвежда от 1983 г. в Япония. Производството й включва смесване на естественото питие с ябълков и лимонен сок, след което се желира. И все пак, личният ни фаворит в това отношение е от времената на древните инки – за да се получи въпросния вид, момиченца е трябвало да дъвчат царевични зърна, а после да ги плюят в казани с гореща вода, където са престоявали няколко седмици. Получената течност се прецеждала и ето ти „бира за отскок“.

beer2

Наука за изучаване на бирата – да, такава съществува и се нарича „Зитология“.

Египетските пирамиди – според легендите (потвърдени от археолога от Университета в Пенсилвания Патрик Маговърн), Египетските пирамиди са построени от работници, които са пийвали по… 4 литра бира дневно. И досега се чудим как не е постигнат ефектът на кулата в Пиза…

Бирата и марихуаната – една от основните съставки на горчивата бира – хмелът се води към… забранените вещества, тъй като е част от семейството на канабиса и дори мнозина го считат за абсолютно сходен с марихуаната.

beer3

Перфектното наливане – ако се чудите как да си налеете перфектната халба бира (особено, ако заложите на Guinness), то след първото наливане трябва да изчакате точно 119,5 секунди, а след това да допълните до ръба. Целият процес, който сам по себе си е изкуство, се нарича период на „улягането“.

Пийте бира за здраво сърце – в едва 0,35-литрова бутилка се съдържа достатъчно количество полифеноли, за да се създадат нужните защитни нива антиоксиданти в организма, които да ни предпазват от възникването на сърдечни болести. За съжаление обаче, това важи само за под три бутилки бира дневно – по-голямо количество унищожава ефекта, тъй като тялото почва да преработва излишния етанол и произвежда про-оксиданти.

текст: Митко Попов
снимки: NYpost.com, Guardian.com, Discover Magazine

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)