световно изложение

Какво представя първото световно изложение?

01 май 2018

На 1 май 1851 г. започва първото световно изложение, което се провежда в Хайд Парк, Лондон. То е открито от кралица Виктория, титулувана като владетел на Обединеното кралство, Индийската империя и другите английски колонии, и управлявала в периода 1837-1901 г.

Първото подобно събитие е наречено Голямото изложение. То се провежда по инициатива на принц Алберт и продължава от 1 май до 15 октомври 1851 г. В центъра на вниманието е Кристалния дворец. Той е построен от от метал и стъкло специално за случая. Автор на проекта е Джоузеф Пакстън, който е удостоен с благородническа титла за своя успех.

Снимка: Кралица Виктория открива Голямото изложение/Wikipedia

Снимка: Кралица Виктория открива Голямото изложение/Wikipedia

В Кристалния дворец на площ от 92 000 кв. м са били разположени щандове на над 14 000 изложители от цял свят. Представени са промишлени и занаятчийски продукти, машини, производствени методи, полезни изкопаеми и предмети на изобразителното изкуство.

След приключване на изложението възниква необходимост да се намери ново приложение на сградата. Тогава тя е демонтирана и преместена в южната част на Лондон, където е разширена и след две години отново е открита официално от кралица Виктория. Кристалният дворец престоява на новото си място от 1854 до 1936 г., когато сградата е обхваната от пожар и изгаря напълно. След това тя не е възстановявана.

Инициативата да се провеждат световни изложение се възприема от държави по целия свят, като такива се организират и до днес.

Снимка: Фасадата на Кристалния дворец/Wikipedia

Снимка: Фасадата на Кристалния дворец/Wikipedia

Снимка: Кристалният дворец след преместването си, 1854 г. /Wikipedia

Снимка: Кристалният дворец след преместването си, 1854 г. /Wikipedia

текст: Силвия Аризанова
снимка: Кристалният дворец отвътре (1851 г.)/Wikipedia

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)