Какво се крие зад поведението на котките? (видео)

01 март 2018

В деня на котките решихме да открехнем тайните на тяхното поведение. Нека ви разкажем, така както е направено в приложеното видео, какво се крие зад всички котешки странности. И така, котките са малки хищници, които се хранят ловувайки малки животинки, но могат да бъдат и жертва за други по – големи хищници. Като такива, те оцеляват благодарение на своите изключителни инстинкти. Тези инстинкти характерни за предците на котките, наблюдаваме и днес в поведението на нашите пухкави домашни любимци.

Докато част от поведението на нашето коте може да изглежда странно, та дори и смешно, именно тези нелогични на пръв поглед реакции са помогнали на малкия вид на домашната котка да оцелее през вековете.

Благодарение на своята изключителна мускулна структура и невероятен баланс на тялото, котките се катерят на невероятни височини, за да оглеждат и маркират своята територия, а също и да си набелязват плячка.

Вашето коте може и да не се нуждае от тези навици днес, разхождайки се във вашата комфортна кухня, но чисто еволюционно да наблюдава стаята от възможно най-високото място, е точно нещото което то трябва да прави.

Като хищници, котките са опортюнисти и ловуват всичко, което напрактика се движи. Техните плячки са мънички в дивата природа, а това означава, че те трябва да си хапват често през деня. Те трябва да са внимателни, съобразителни, бързи, хищни и непоколебими, за да си набавят достатъчно храна. Това е причината, поради която вашето коте обича да преследва и гони всички свои играчки, като и да си хапва постоянно между храненията.

Също така, в природата малките плячки имат навика да се крият в тесни пространства. Ето защо страстта на котките да се пъхат в малки кутии и трудно достъпни места е водена от същото любопитство, което е помогнало на котешкия вид да оцелее милиони години.

В природата, котките се нуждаят от остри нокти, за да се катерят, ловуват и защитават. Остренето на ноктите им в близките повърхности ги държи в постоянна готовност за всичко. Подпомага стягането и разтягането на техните мускули на гърба и освобождава натрупано напрежение.

Така, че нека сме наясно: вашето коте не мрази новият ви диван, стол или пердета. То ги раздърпва, защото остри ноктите си и ги държи в топ форма, защотото точно това са правели и неговите предци, благодарение на което са оцелявали.

Като животни, които също са преследвани като плячка, котките са еволюирали така, че да не бъдат лесно хващани. Ето защо във вашият сигурен дом, малкото коте е експерт по криене в тесни и забутани пространства, заемайки невъзможни пози, само и само да не бъде забелязано.  Това също така обяснява и защо предпочита чиста тоалетна, тъй като тя е по-малко вероятно да издаде котешкото местоложение на хищници, които кой знае, може и да се размотават наоколо.

И така, отчитайки всичко, което знаем за котките, трябва да признаем, че един от най- обичайните им навици си остава и най- мистериозният. Става дума за мъркането. Котките мъркат по какви ли не поводи. По този начин те изразяват щастие, задоволство, стрес и дори глад. Честотата на тяхното мъркане, която е между 25 и 125 херца, всъщност предизвиква регенерация на тъканите.

Така мъркащото коте става не само прекрасна компания по дрямка, но най-вероятно това мъркане служи за регенерация на неговите собствени мускули и кости, а може би и на вашите.

Котките са развили не само своите умения на хищници, но и инстинктите си за оцеляване, които им помагат да се крият и спасяват бързо в критични ситуации. Днешните домашни котки преповтарят тези закодирани инстинкти, които са им помагали да оцелеят милиони години като вид. Това обяснява и странното им поведение. За котките нашите домове, са техните джунгли, пълни с какво ли не.

Тук възниква въпросът, ако всичко казано до сега е вярно, кои сме ние хората в техните очи? Големи, глупави обезкосмени котки, състезаващи се с тях за ресурси? Глупави големи хищници, които котките разгирават всеки ден? А може би, те смятат, че ние сме плячката?!

източник: You Tube

превод: Пламена Славова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)