Какво се случва с правата на жените

Какво се случва с правата на жените?

01 март 2019

„Какво се случва с правата на жените“ е темата на изложба, открита преди броени дни в София, в партньорство с Посолството на Израел в България. Тя търси отговори и задава въпроси с основен акцент, какви са съвременните усилия на жените да бъдат „чути“ и необходимостта от заявяване на условията им за проява във всички сфери на живота – изкуство, медии, музика, театър, в правото и политиката.

Експозицията включва 19 произведения на 13 артисти, повечето от които се изявяват в сферата на фотографията. Фокусът е върху „статута на жените“ в Близкия Изток и обръща внимание на жените в Израел, жените в палестинските общности и такива, израснали в плуралистични общества на светски, традиционни или религиозни култури.

Какво се случва с правата на жените

Подходът на артиста е едновременно критичен и разрушителен. Идеята на куратора е да отрази опитите на жените чрез изкуството да се конфронтират с „Дефиницията на правата на жените“ като основа на екзистенциалните проблеми, свързани с мястото, обществото, културата и дефиницията на Аза.

Откриването на изложбата бе съпътствано и от танцов пърформанс „Пробуждане“ в изпълнение на Мириам Ангел ( Израел). Танцьорката посвети изпълнението си на нейната баба – балерината и художничка Дора Мушанова (1920-1994) – основател и пионер в авангардния модерен танц.

Какво се случва с правата на жените

В изложбата, открита в контекста на предстоящия „Ден на Жената“ и която можете да видите в столичната галерия „Васка Емануилова“, участват имена като Ройт Ферстер, Ханан Абу Хюсеин, Айрис Хасид, Инбал Мендес-Флор, Игор Крутер, Двора Мораг, Гил Нешущан, Хана Шавив, Абир Султан, Даниел Чечик, Иля Ефимович, Амийра Касим Зиян, Аяла Клара Мишаев

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)