куче

Какво символизира кучето

10 февруари 2018

Предстои ни годината на кучето според китайския календар. Китайската Нова година започва на 16 февруари 2018 г. и елементът, с който се свързва е Земята. Затова може да срещнете определението „жълто куче”. Какво ще ни донесе тя, ще видим тепърва. Любопитно е какво символизира кучето. Трябва да се има предвид, че според времето и мястото, представите може да са коренно различни. Затова не бива всичко да се приема като неопровержима истина. Доверете се сърцето си.

Кучето се свързва като цяло с вярност, бдителност и благородство. То е пазач – на границата между този и отвъдния свят, на проход, на подземния свят. Според китайските вярвания освен вярност, то символизира и непоколебима привързаност. Идването на годината на кучето означава благоденствие в бъдещето. Християнството го свърза с Добрия пастир, като пазач на стадото, тоест вярващите.

251_1

Рисувано куче / Снимка: Самовила

Много от митологиите свързват кучето с божествените и митологични фигури Анубис, Тянхуан, Цербер, Ксолотъл, Гарм и др. Често се наблюдава функцията му да превежда човека през мрака на смъртта, след като го е съпровождал в дните на неговия живот. От Анубис до Цербер, преминавайки през Тот, Хеката и Хермес, в кучета са се превъплъщавали повечето известни водачи на душите. В египетската иконография песоглавците (същества с глава на куче) са натоварени със задачата да унищожават или затварят всички врагове на светлината, както и да охраняват Портите на свещените места.

В представите на старогерманските народи чудовищното куче Гарм охранява входа на Нифълхайм – царството на мъртвите, страна на мрака и ледовете. Мексиканските индианци отглеждали специални кучета, които да съпровождат мъртвите в отвъдното, при други случаи животното е принасяно в жертва на гроба на господаря си в съответствие със същото вярване. В техния зодиак кучето е тринадесетото и последно съзвездие, което се свързва с идеите за смъртта, края, подземния свят, но също с посвещаването и обновяването. То е края, който се превръща в начало.

251_2

Рисувано куче / Снимка: Самовила

В древногръцката митология кучето фигурира и сред атрибутите на бога-лечител Асклепий (на латински Ескулап). В някои други вярвания то е господар или завоевател (носител) на огъня, митичен прародител или има значение на сексуалност. Келтите свързват кучето с войната и да сравниш някого с него, означава да му окажеш чест, да изразиш уважение към воинската му доблест. Колко са разнолики представите показва схващането на мюсюлманите, че кучето е нещо нечестиво и отвратително, то е символ на алчността и лакомията. От друга страна ислямската традиция приписва на кучето петдесет и две качества, от които половината са свети, а другата – сатанински.

В Япония кучето се приема в благоприятна светлина – то е верен спътник, закриля децата и помага на родилките. Символното значение в Далечния изток има две страни: в положителен смисъл кучето е приятел на човека и бдителен страж на неговия дом, а в отрицателен, тъй като наподобява вълка и чакала, е нещо нечестиво и долно.

Очаквайте публикация как изглежда годината на кучето, която предстои в представите на астролозите.

Повече подробности за схващанията за символа на кучето от различните народи може да прочете в следните книги: Купър, Дж. К. Илюстрована енциклопедия на традиционните символи. София, 1993; Шевалие, Ж., А. Геербрант. Речник на символите. Т. 1. София, 1995.

текст: Силвия Аризанова
снимки: Самовила

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)