mariya_gabriel_2014

Какво ще направи новият български еврокомисар?

05 юли 2017

Може да превърнем Европа в лидер на новите технологии, заяви новият български еврокомисар Мария Габриел след одобрението й от Европейския парламент вчера. Българският еврокомисар Мария Габриел е с ресор „Цифрова икономика и общество“.

При тайното гласуване  в Страсбург тя получи 517 гласа подкрепа, против бяха 77 евродепутати, а 89 се въздържаха. Очаква се писмото с резултата да бъде изпратено на Съвета до края на седмицата, а Габриел да заеме поста за следващото седмично заседание на еврокомисарите идната сряда.

„Взимайки предвид вота на всички, ще продължа с две думи напред – отговорност и обединение“, заяви Габриел.

Публикуваме част от официално изявление, в което обяснява бъдещите си действия:

Отговорност да подкрепя прилагането на стратегията за цифровия единен пазар, приета от ЕК през май 2015 г. и основаваща се на три стълба – подобряване на достъпа на потребителите и бизнеса до цифрови стоки и услуги, благоприятни условия и равнопоставеност за цифровите мрежи и иновативни услуги, и увеличаването на потенциала за растеж на цифровата икономика.

Отговорност да работя така, че всеки европейски гражданин да усеща в ежедневието си ползите от цифровите технологии, като едновременно с това се чувства сигурен и защитен.

Именно това ще бъде първостепенен приоритет в работата ми – гражданите да бъдат в центъра на всички действия, свързани с цифровия единен пазар. Това включва създаването на среда, която да позволи на всички европейци да се възползват изцяло от многобройните възможности, които ни предоставят цифровите технологии.

Затова е много важно да наблегнем на новите умения, които трябва да бъдат придобити. Това ще позволи на всеки от нас да се адаптира към цифровата трансформация и новите изисквания на пазара на труда.

На въпроса за въздействието на цифровата революция върху работните места и как да отговорим на това предизвикателство отдавам приоритетно значение.

Решена съм да приложа натрупания опит в политиката, парламентаризма и дипломацията за постигането на политически споразумения със съзаконодателите по предложенията, свързани с кода за електронни далекосъобщения, реформата на авторското право, аудиовизуалните медийни услуги, геолокализацията, добавя Габриел.

Имам намерение да реализирам нови целеви инициативи в областта на киберсигурността, регулирането на платформите и трансграничния поток от данни, в съответствие с междинния преглед на стратегията за цифровия единен пазар. За постигането на тези цели поставям в центъра обединението, което винаги е било крайъгълен камък в работата ми.

В действията си ще се ръководя от стремежа самият ресор да се превърне в обединител, защото цифровите технологии отдавна не са ограничени само до сектори, по традиция свързани с информационни и комуникационни технологии.
Сред моите приоритети ще бъде и предстоящото от 1 януари 2018 г. българско председателство на Съвета на ЕС.

Именно нашето председателство ще има решаваща роля за завършването на цифровия единен пазар. В 18-месечната програма на Съвета, приета наскоро, която ще се изпълнява и по време на председателството на България, трите председателства определят сред приоритетите си финализирането на работата по различните инициативи и действия на цифровия единен пазар.

Навременното предоставяне на конкурентен цифров единен пазар не само ще предложи нови възможности на гражданите и бизнеса да отключат иновациите и потенциала за растеж, но ще създаде заетост и ще насърчи конкурентоспособността на ЕС.

Разполагаме с необходимите инструменти, разнообразие на идеи, воля и решителност да превърнем Европа в лидер в новите технологии. Ще работя за това, заявява Мария Габриел.

снимка: europe.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)