tsar_ivan_alexander

Какво ще подари Бойко Борисов на папа Франциск?

25 май 2018

Първото пълно фототипно издание на Четвероевангелието на цар Иван Александър е един от подаръците, който министър-председателят Бойко Борисов ще даде на папа Франциск по време на аудиенцията днес. На аудиенцията ще бъдат подарени и картина на художника Павел Митков, изобразяваща свети Иван Рилски и пещерата, в която е живял, както и разсад за 33 казанлъшки рози.

Лондонското Четвероевангелие, както също е известен ръкописът, който папа Франциск ще получи от Бойко Борисов, се представя за първи път в пълно фототипно издание.

Евангелието се откроява с прецизно графично оформление и богата украса. То съдържа 366 миниатюри, обагрени с различни цветове и злато, които издават изключителното майсторство на своя създател. В началото му върху две съседни страници е изобразено царското семейство в целия си блясък. Останалите миниатюри представят евангелски сцени, като в края на всяко от четирите благовестия е нарисуван царят със съответния евангелист.

4

От приписката на монах Симон е известно, че ръкописът е създаден през 1355-1356 г. по лична заръка на прочутия с книголюбието си цар Иван-Александър и вероятно е бил предназначен за дворцова църква или параклис.

Това е един от най-важните български ръкописи, който след падането на Търново през 1393 година е изнесен в Цариград. След това е откупен от молдовския владетел Александро чел Бун. Следващите стъпки на ръкописа се губят.

Едва през 17 век е открит в записите на Светогорския манастир „Свети Павел“. Документите показват, че през 1837 година на посещение в манастира пристига британецът лорд Робърт Кързън, който вижда Четвероевангелието в библиотеката. Когато на сбогуване питат лорд Кързън какъв подарък иска да получи, той посочва именно него.

Великолепно изработеният ръкопис от 14 век, илюстриран с 366 цветни миниатюри, който е включен в списъка на ЮНЕСКО „Паметта на света“, е най-добре изработеният и най-пълен старобългарски текст, представляващ уникален препис на четирите канонични евангелия на Матей, Марко, Лука и Йоан, изписан на кирилица с търновски устав.

Официалната програма на българската делегация вчера завърши в посолството в Рим. Там заедно с министър-председателя на Македония Зоран Заев българският премиер Бойко Борисов изрази за пореден път задоволство, че двете делегации отбелязват заедно 24 май.

снимки: pravoslavieto.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)