christmas_dishes

Как Българите празнуват Коледа

24 декември 2015

Рождество Христово или Коледа е най-големия зимен християнски празник, приключват дългите четиридесет дневни пости. В основата му стои раждането на спасителя Иисус Христос, но в традициите по честването му се вплитат и дохристиянски вярвания. Езическите корени на празника са свързани със зимното равноденствие. Древните хора са забелязали, че че в края на декември дните отново се увеличават, т.е. слънцето отново се ражда. За това земеделско-скотовъдните народи го отбелязвали с деня на раждащото се слънце.

Как Българите празнуват Коледа

Как Българите празнуват Коледа

С течение на столетията празникът се променял и преосмислял. Па време на Римската Империя е бил популярен празникът Календе, на който римляните пренасяли жертви на боговете си, провеждали игри, разменяли си дарове. Новогодишен празник, подобен на римските календи, имали и славяните. Той бил посветен на бога на плодородието Дажд бог.

maxresdefault1

Интересно е да отбележим, че името Коледа представлява побългарена форма на римското Календе. С „календе“ римляните означавали първия ден на всеки месец. Календи в българския език станало Коледа. За това много спомогнала и народната етимология свързваща я с глагола „коля“, защото обикновено за празника се колело прасе.

С приемането на Християнството по Българските земи започваме да празнуваме Рождество Христово.

IMG_55071-1024x768

Празнуването на Рождество Христово започва веднага след полунощ на 24 срещу 25 декември. Тогава дружините Коледари (обикновено млади мъже), започват да обикалят по къщите и да пеят коледарски песни и благословии. Коледарите са избрали своя водач предварително (още на Игнажден), а групата им обикновено се състои от трохобер(събирач на краваите), магаре(носач на месото и сланината), както и коте – мяукащо момче, в знак че му се яде блажничко. Стопанката на къщата дарява коледарите с гевреци, омесени от тестото на питката, приготвена за Бъдни Вечер, а водачът вдига кравая и произнася дълга благословия за здраве, щастие и имотност. Ако коледарите не са доволни от даровете, те си отмъщават като отмъкват вратника на двора.

maxresdefault

Рано сутринта на Голяма Коледа стопанинът на къщата трябва да излезе в градината и със секира в ръка и да заплаши овошките, че ще ги отсече, ако не родят много плод. На обяд идва ред на богатата празнична трапеза с печено свинско.

На 26-ти декември, вторият ден на Коледа, Православната църква събира вярващите да възхвалят с благодарствени песни Божията Майка. Църквата подканя: „Дойдете да възпеем майката на Спасителя, която след раждането пак се оказа дева! Това събиране на вярващите се нарича Събор на Пресвета Богородица. В народната традиция на този ден продължава Коледа – хората си гостуват и си разменят подаръци и пожелания.

текст: Елена Михайлова
снимки: grada.bg/perniktoday.net

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)