20180324_USD001_0

Как да защитя личните си данни във Facebook! (част 2)

05 април 2018

Продължаваме със следващата част от статията на Христо Стоянов, за това как да защитим своите данни във Фейсбук. Фокусът днес е върху въпроса:

Как да изтриеш Facebook профила си!

Кампанията или движението (не знам точно как да го нарека) #DeleteFacebook набира все повече последователи, особено в Twitter! От приятели също чувам въпроси – „Как да изтрия Facebook-а си?“ или пък „Ще мога ли да управлявам Фейсбук страницата си ако си изтрия профила?„. Вероятно подобни въпроси тепърва ще се чуват…

Искам да направя едно важно уточнение!

Личните ти данни, които са във Facebook не са откраднати! Около истерията с Cambridge Analytica човек има чувството, че това е практика, но това не е съвсем вярно!

Данните са защитени в еко системата на социалната мрежа (е поне в повечето случаи), просто Фейсбук използва това, което му даваме напълно доброволно като информация, поведение и интереси, за да го продава на рекламодателите си (много често рекламодателите сме самите ние, възползвайки се от всички тези данни).

Такъв е светът днес и не бива да правим чак такава драма!

Вижте още: Как да защитя личните си данни във Facebook! (част 1)

Да преминем към практическата част, в която ще ти покажа:

  1. Капаните – защо е толкова трудно да си тръгнеш?
  2. Каква е разликата между де-активиране и изтриване на профил?
  3. Как да изтеглиш цялата си информация от Facebook?
  4. Как да деактивираш Facebook профила си?
  5. Как да изтриеш перманентно Фейсбук профила си?

Преди да преминеш към изтриване или де-активиране на Facebook профила си добре е да помислиш за сваляне на данните си локално на компютъра, както и да премахнеш от телефона си приложенията, чрез които си свързан с тази социална мрежа.

Капаните – защо е толкова трудно да си тръгнеш?

Споделени от теб данни, като съобщенията, които си пращал ще останат достъпни за другите потребители, освен ако те самите не ги изтрият.

Това обаче е нищо в сравнение с най-големия капан на Фейсбук: Изтриването на профила ти няма да бъде перманентно в продължение на 2 седмици, след началото на процеса. През това време е възможно повторно активиране, което нулира този брояч.

Това може да бъде:

  • Логване чрез Фесйбук профила ти в сайт или в приложение (логин бутона).
  • Автоматично публикуване на постове от инструменти като Buffer, Zapier и т.н.
  • Вече почти навсякъде влизаме в профилите си чрез синия логин бутон! Като се замисля във всички приложения на телефона ми се логвам чрез Фейсбук…
  • И ако искаш да си сигурен, че това няма да се случи първо изтрий всички приложения от акаунта си (първа част на тази статия) и чак тогава изтрий профила си.

    Това води и до неудобства!

    За много потребители изтриването на личният им Фейсбук означава и проблеми с влизането в любимите им сайтове и онлайн услуги.

    За да продължат да ги ползват ще трябва да си направят нови профили.

  • Съвет: смени паролата на Фейсбука си, преди да тръгнеш да изтриваш профила си, за да предотвратиш автоматично логване в приложенията, които ползваш.

    Това не е всичко. Ако управляваш Фейсбук рекламни акаунти вече няма да може да го правиш, защото това + управлението на страница изискват личен профил.

    Така че може и да си мислиш, че си си изтрил профила, но не след дълго ще започнеш да се чувстваш като Майкъл Корлеоне, когато се опита да напусне мафията – точно, когато си помислиш, че си излязъл и „семейството“ те дърпа обратно вътре.

    За някои потребители усилията може би ще си заслужават, но за останалите като мен за предпочитане е просто да си проверим настройките за поверителност:

Автор: Христо Стоянов

Източник: lifehack.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)