Mark Zuckerberg

Как да защитя личните си данни във Facebook! (част 1)

04 април 2018

На вашето внимание, предлагаме в няколко части една полезна статия на Христо Стоянов, публикувана в lifehack.bg.  Тя ще ви помогне да се запознаете с някои тънкости при ползването на Фейсбук, които ще защитят личните ви данни, до колкото това изобщо е възможно.  Приятно четене!

Усещането ни за контрол върху собствените ни съдби напоследък често е компрометирано от изтичането на личните ни данни.

Гигантските интернет платформи дори са го автоматизирали…

След скандала с Cambridge Analytica станаха доста неща. Едно от емблематичните беше, че Илон Мъск изтри Фейсбук страниците на своите компании Tesla и SpaceX.

След като репортер туитва „@elonmusk взриви сателита на Mark Zuckerberg“, Мъск му отговаря с: „Да, виновен съм, че съм идиот. Дадохме му безплатен обяд, за да го направи (Facebook) и си мислехме, че имаме някаква застраховка.“ Но Илон не е сам!

Друга популярна личност, съоснователят на WhatsApp Браян Актън, също го последва.

Това определено събуди темата, която никак не е нова, но тук и сега ще говорим за далеч по- практични неща, а именно:

Как да се предпазиш от токсичен разлив на личните си данни във Фейсбук

 

Следва да научиш:

  • Как да управляваш приложенията, които имат достъп до данните от личният ти Фейсбук профил и при нужда да ги изтриеш – някое конкретно или всички.
  • Как да изтриеш Facebook профила си ако си решил да действаш радикално.

Да видим от къде и как можеш да управляваш приложенията, на които си дал достъп до всичките си лични данни, за да предотвратиш токсичен разлив:

Първо можеш да видиш всички приложения в профила си от този адрес.

Най-вероятно ще си одобрил стотици приложения през годините, всяко от които с различен достъп до твоите данни – контакти, снимки, файлове, интереси и т.н.

Можеш да ги ревизираш едно по едно и да ги изтриваш, но след малко ще ти покажа и начин как да махнеш всички наведнъж (по-късно може да си добавиш необходимите)!

Как да изтрия всички приложения във Facebook?

Най-лесно става като просто изключиш Facebook Platform и ако решиш да я ползваш да я включиш обратно. Има обаче един проблем с този метод: изключването на Facebook Platform ще изтрие всички постовете в профила ти от т.нар.third party приложения (автоматизираните например). Ако си ОК с това, препоръчвам ти този начин:

  1. Влез на facebook.com/settings?tab=applications
  2. Кликни на “Edit” в сивата секция “Apps, Websites and Plugins”
  3. Прочети информацията от изскачащия прозорец.
  4. Потвърди я като кликнеш на “Disable Platform”
  5. За да я активираш използвай същите стъпки.

 

2018-03-25-14_20_21-App-Settings

✋ Бележка: Ако използваш услуги, които ти помагат да си движиш маркетинга и т.н. – инструменти, които ти вършат работа – този и следващия метод ще ти се сторят радикални. Тогава е по-добре да премахваш приложенията едно по едно!

Ако решиш да ги триеш ръчно можеш да видиш до каква информация от профила ти има достъп конкретното приложение. Като гледам, повечето имат достъп до всичко:

2018-03-25-14_24_35-App-Settings

ПОЛЕЗНО: ако си като мен и използваш различни инструменти за автоматизирано публикуване на постове във Facebook вероятно ще искаш да се виждат публично (аз използвам профила си основно за целите на бизнеса си). В този случай много от услугите автоматично публикуват статусите видими само за приятели. Аз например използвам Zapier, който автоматично публикува в профила ми всяка нова статия, която пусна. По подразбиране поста е видим само за моите приятели, но аз искам да е публичен. От настройките на приложението (снимката отдолу) можеш да промениш този статус, вместо всеки път ръчно да даваш на Public.

2018-03-25-14_25_46-App-Settings

Има и още един начин да изтриеш всички приложения във Фейсбук!

Но той е малко по-комплексен и изисква работа с код (копи-пейст само).

 

Автор: Христо Стоянов

Източник: lifehack.bg

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)