espresso_01

Как да изберем най-добрата кафе машина за еспресо?

26 май 2015

Дали в офиса или у дома, ритуалът по поднасянето на кафе е любим на милиони хора по света. И докато от една страна, насладата идва от добре подбрания сорт от предпочитаната напитка, то когато говорим за еспресо, не по-малка гаранция за пълното удоволствие е и правилно подбраната машина за кафе. Как да сме сигурни, че сме взели удачно решение при избора си – ето и няколко полезни съвета в това отношение:

Налягането
По принцип, кафе машините за еспресо се предлагат с помпи за налягане от 8,5 до 15 атмосфери (или в по-новите случаи – 9 до 19). Колкото по-висока е тази цифра, толкова по-богат и плътен ще е каймакът в най-горната част (представлява емулсия от въздух и мазнини). Ако налягането е по-малко от 15 бара, то можете и да се лишите от качествената пенеста утайка, така любима на мнозина.

Крема диск
В случай, че държите на хубав, изкусителен каймак, то се уверете и, че сте избрали машина с крема диск – това е допълнителна приставка под формата на цедка, която често е вградена в ръкохватката. Кафето преминава и през нея и така се образува допълнителна пяна на повърхността.

Мощността
Често срещана грешка е да се счита, че мощността на кафе машините, която нагрява водата до 88-92 градуса по Целзий, има реално значение за вкуса и качеството на еспресото. Тя е важна единствено дотолкова, доколкото за вас има значение колко бързо ще бъде загрята водата за кафето. Повече мощност приготвя кафето по-бързо, по-ниска ще ви накара да почакате повече, но и в двата случая този фактор не влияе върху крайното качество на напитката.

espresso_02

Времето за качествено кафе
Сред най-важните фактори за максималното извличане на аромата и вкуса е бързината, с която машината произвежда еспресото. За да сте сигурни, че ще се насладите на чаша ароматно и гъсто кафе, то минималното необходимо време, за да се напълни, е поне 25 секунди. След 30-та секунда пък, се долива предимно гореща вода, затова ценителите предпочитат да залагат на не повече от половин минута.

Смляното кафе
Това са двата най-важни за качеството фактори. Преди всичко, се уверете, че кафето е подходящо смляно, защото начинът, по който са смлени зърната, определя и крайния вкус. Ако например, то е много ситно, ще е далеч по-подходящо за кафеварка или джезве, отколкото за еспресо машина. В конкретния случай, трябва да напомня за малки кристалчета – това му помага да съхрани аромата си. Разбира се, от значение е и как точно е изпечено – лекото изпичане е за сорт „арабика“, средно изпечено – за по-интензивно отделяне на етеричните масла и по-силен вкус, а най-силно изпеченото – за по-наситено и горчиво крайно усещане.

Водата в резервоара
Никога не наливайте в машината си минерална вода. От нея се образуват прекалено много котлени отлагания и така увеличавате риска тя да се повреди. Можете да заложите на изворна или филтрирана, но внимавайте да не е гореща.

Екипът на In LIFE TV пие кафе от: 

coffebaselogo

текст: Митко Попов
снимки: Coffeedrinker.net, Fansshare

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)