iStock_000009999916Small

Как да не преяждаме?

01 март 2018

Професорът по психология Ричард Уайзман от Великобритания вече много години помага на своите клиенти да се справят с обилният прием на храна. Научете се как да не преяждате с помоща на 8 съвета от Ричард Уайзман.

Яжте от неголеми съдове

Когато използвате малка чиния, порцията ще ви изглежда по- голяма. Изяждайки малко храна ще се заситите по- бързо.

Сменяйте ръката

Ако се храните с дясната ръка, започнете да се храните с лявата и обратно. Доказано е, че това помага да се намали приема на храна с 20 %.

Обем на чашата

Изглежда че ниската чаша съдържа по- малко течност, но това е измамно. Обемът на високата тясна чаша е по- малък. Затова вода пийте от ниска широка чаша, а калорийни напитки от високи и тесни.

Огледало в кухнята

Учените провеждат следния експеримент : поставят пред участващите в експеримента огледало и чинийки с полезна и вредна храна. Намирайки се пред огледалото хората несъзнателно избирали здравословната храна.

Яжте бавно

Хората, които се хранят бързо, хапват повече. За да не преяждате забавете темпото, дъвчете повече и оставяйте приборите на чинията след всяка изядена хапка.

Червеният цвят

Психолозите са доказали, че хората, които ядат от съдове с червен цвят, употребяват по- малко храна, тъй като червеният цвят се асоциира със знака „Стоп“.

Не яжте пред телевизора

За да се нахрани човек, трябва да го прави съзнателно. Храненето пред телевизора и докато четете, ще доведе до приемане на по- голямо количество храна. Премахнете ли този навик, ще намалите приема на храна с 50 % .

Избягвайте голямото разнообразие на храна

Когато готвим за празник, голямо количество храна и ястия, на нас ни се иска да пробваме всичко. И така преяждаме. По- добре да се приготви същото количество храна, но по- малко разнообразие от ястия.

И най- вече, слушайте своя организъм. Не яжте всеки път, когато имате такава възможност. Преди да хапнете нещо замислете се, дали наистина сте гладни.

източник: sovkusom.ru

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)