коса

Как да поддържаме косата си през зимата?

21 януари 2015

Макар и перфектен за любимия спорт – ските, зимният сезон определено има своите негативни фактори както за физическото ни състояние, така и за естетическата визия. След като вече ви разказахме колко негативно може да се отрази студеното време на кожата, то е факт, че липсата на достатъчно влажност през зимните месеци влияе отрицателно и върху косата – независимо дали говорим за сърбежи по скалпа или невъзможността да задържим нито една прическа. Ето и няколко полезни съвета в това отношение.

Ако косата стърчи във всички посоки – тук причината е съвсем проста, наелектризирането, което се получава при допир с различни материи и се обяснява чрез натрупване на положително заредени частици в сухите й краища. Обикновено се случва по-често при по тънка коса и когато сме в сухи помещения, без достатъчно влажност във въздуха. За да избегнем подобни ситуации, използвайте овлажняващ шампоан и балсам, като чрез влагата ще неутрализирате електроните, които са причина за статичното напрежение. Можете да заложите и на лак за коса, а също така и да замените пластмасовата четка и гребен с дървени.

Ако скалпът ни сърби – не се притеснявайте, че имате пърхот, ако намирате люспички в косата си. През зимата, скалпът често се лющи, така че най-вероятно страдате от твърде суха кожа на главата. За да се преборите с проблема, си набавете достатъчно овлажняващи продукти (овлажняващ шампоан и балсам), които да неутрализират сърбежите. В естетическо отношение пък, може да сресвате косата назад, така че люспичките да не падат върху рамената.

winter-hair3

Ако косата е твърде суха и лишена от обем – обикновено, помещенията, в които стоим, са с изкуствена топлина, която изсмуква естествения източник на влага в нея, липидите, и така се губи блясъкът й. Допълнително, и сами я претриваме чрез плътно загърнатите шалове и вдигнатите яки на палтата, а когато я изсушаваме изкуствено със сешоар, това съвсем влошава проблема За да избегнем подобни ситуации, просто използвайте маска за овлажняване и особено важно – след душ, изчакайте на поне 70% косата да изсъхне, преди да се насочите към сешоара.

Ако косата е сплескана и безформена – продължителният натиск от аксесоари като шапка или шал променя чупките й, което е сериозен проблем, ако сте от хората, които имат права форма на косата. Използвайте маски или спрей за обем, а ако навън е твърде студено, за да сте без шапка например, се опитайте да я срешете на леки вълни, за да може чупките да се слеят с цялостната текстура на прическата ви.

текст: Митко Попов
снимки: steffanyschoice.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)