психолога за брака

Как да подобрите брака си: пет съвета на психолога

29 юли 2018

Нашият живот се състои от отношения. Посредством тях ние влияем на другите и те на нас. Според психолога Вячеслав Халански, ако няма дълбоки взаимоотношения между съпрузите (с разбиране за позицията на другия), то те ще се отдалечат един от друг. Възможно е да се появи обида и разочарование.

1. Да имаш отношения с някого, означава да позволиш на другия да бъде себе си

Важно е да се признава, цени и уважава съпруга(та) такъв какъвто е и да не се опитваме да го променяме според своите представи и очаквания. В такъв случай той ще стане по-малко ценен за нас. След това се затваряме в нашите очаквания за него и се разочароваме от несъответствията. В резултат комуникацията постепенно отслабва.

Вижте още: Кое издава влюбения мъж

2. Отношението към нас самите влияе на отношението към съпруга(та)

Неудовлетворението от това, което сме и това, което правим с живота си, прекомерните изисквания към себе си, могат да се прехвърлят към партньора. Появява се неудовлетвореност (ненаситност) в отношенията. Бъдете доволни от себе си и се обичайте.

3. Отношенията изискват да се търси ценността у партньора

Ние отделяме време за това, което ценим. Ценността за отношенията е като гориво за автомобила. За да потърсите ценността на отношенията с вашият съпруг(а) си задайте въпросите: „Какво е ценно в моя съпруг(а)?”, „Какво той(тя) прави добре?”, „Какви негови (или нейни) качества ме приличат?”.

Снимка: pixabay.com

Снимка: pixabay.com

4. За отношенията е необходимо време

Обърнете внимание за какво отделяте повече време. Запитайте се: „Защо губя време за това?”. Ако ценността е подобна на храната за тялото, то времето е като огъня, на който трябва да я приготвите. Борш не може да сварите за 5 минути, искат се определени условия.

Времето – това е условие за взаимоотношенията. Опитайте се да прекарате вечерта със съпруга си, без да ровите във Facebook или да проверявате електронната си поща. Внимателно го слушайте и се опитайте да разберете неговата (нейната) гледна точка. Обърнете внимание на вашите чувства.

5. Взаимотношенията изискват лично отношение

Нашето лично отошение се проявява, когато говорим за нашите чувства. Затова е важно да си изясните какво чувствате. Обръщането към чувствата между съпрузите превръща връзката в танц. Където има чувства, появява се живот, увеличава се доверието. А там, където има суха преценка и разбиране без съпричастност, има малко доверие и живот.

Снимка: pixabay.com

Снимка: pixabay.com

Как да се задълбочи връзката между съпрузите:

1. Започнете да приемате и цените съпруга(та) такъв какъвто е. Уважавайте неговия живот и чувства.

2. Не забравяйте, че отношението към вас самите засяга отношението и към съпруга(та). Важно е да се отдели личната позиция от тази, наложена от приятели, родители и др.

3. Не забравяйте, че стойността на връзката в брачния живот винаги може да бъде подновена. Мостът, водещ към другия, вече е бил и винаги е тук.

4. Отделете необходимото време за вашите отношения. То е нужно, за да се възстанови загубената им стойност.

5. В една добра връзка винаги има много лично отношение.  Говорете: „Аз чувствам, че си тъжен (тъжна)”, „Чувствам, че ти е хубаво”, „Какво ти е?”, „Как се чувстваш?”. Подобно лично отношение сгрява по време на хлад. То позволява да се приближавате един към друг и да се чувствате добре.

превод и редакция: Силвия Аризанова
снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)