снимка: pixabay.com

Как да помогнем на черния си дроб

30 декември 2018

Един от органите на човешкото тяло, който се претоварва обичайно през празничните дни е черния дроб. Как може да му помогнем и предпазим от заболяване, споделят от „По-здрави днес”.

Ако включите в менюто си повече зеленолистни зеленчуци, ще намалите риска от развитие на мастно чернодробно заболяване (стеатоза), са установили учени от Каролинския институт. Те доказали, че употребата на по-голямо количество нитрати може да намали натрупването на мазнини в черния дроб.

По време на експеримента учените хранели опитни мишки с продукти с високо съдържание на мазнини и въглехидрати. Въпреки нездравословната храна, добавките с нитрати им позволявали да намалят концентрацията на мазнини в черния дроб. А едновременно с това се понижавало и кръвното, изравнявало се и съотношението между инсулина и захарта при животните с признаци за диабет тип 2.

Снимка: pixabay.com

Снимка: pixabay.com

Окислителният стрес предизвиква нарушения в сигналната активност на азотния оксид, което оказва пагубно влияние върху кардиометаболитните функции. Това било установено и преди, но сега вече учените открили и друг важен фактор. По-голямото количество нитрати в храната може да превърне азотния оксид в тялото в други биологично активни видове азот. Експертите съветват да употребяваме минимум 200 грама листни зеленчуци дневно, за да постигнем положителен ефект.

Вижте още: Топ 10 най-полезни плодове и зеленчуци на есента

снимка: pixabay.com

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)