online

Как да предпазим децата си в интернет? (част I)

23 август 2017

Родителите трябва да осъзнаят, че интернет и социалните мрежи крият сериозни рискове за техните подрастващи деца, твърди dir.bg.
Интернет може да е нож с две остриета за децата в началното и основното училище. От една страна в днешно време е абсурдно да се забранява достъпа до глобалната мрежа, защото по този начин се ограничава достъп до знания и забавления на децата и на практика се спира развитието им. От друга страна обаче интернет може да е доста опасно място – напълно неподходящо за невръстни и подрастващи деца.

Именно за това ви предлагаме да прочетете нашият списък с 12 препоръки как да предпазите детето си в интернет.

1. Най-важното е да имате комуникация със своето дете
Поговорете с него относно опасностите в интернет. Разкажете му за безумната игра „Син кит“, която е довела до смъртта на десетки деца. Споделете му, че не трябва да се доверява на непознати, защото в повечето случаи те действат по-егоистични подбуди и може да му навредят. Когато между вас и вашето дете има изградена стабилна връзка, основаваща се на разбиране, а не на заповеди, то може да бъдете една идея по-сигурни за безопасността на вашето дете. Трябва да знаете, че интернет е нещо неутрално, а зад евентуалните проблеми се крие липсата на комуникация и недостатъчно споделяне.

2. Блокирайте опасните сайтове
Браузърите позволяват да бъде блокиран достъпът до определени сайтове. Ако вашето дете има собствен компютър, то трябва да блокирате сайтовете за възрастни, сайтовете за запознанства и социалните мрежи, като Twitter и Facebook – те не са подходящото място за едно подрастващо дете.

3. Смартфони и таблети
Тъй като в днешно време голяма част от влизанията в интернет стават през смартфон или таблет, то може би трябва да помислите за ограничаващо приложение. В този случай имате голям избор, като ключовите характеристики, които трябва да притежава приложението са – проследяване на активността и местоположението на смартфона/таблета на вашето дете и блокиране на неподходящи приложения и сайтове. За Android е налично родното приложение Protect your kid. Други алтернативи са Find my Kids: Child locator, а безплатната антивирусна Kaspersky Mobile Antivirus: Web Security & AppLock може да е полезна дори и за вас – функцията AppLock би направила невъзможно ползването на мобилните приложения за комуникация като Messenger, Snapchat и дори Facebook. Трябва да знаете, че блокирането на порнографското или друго неподходящо съдържание за деца на смартфона е малко по-трудно, така че притежанието на смартфон от дете под 14 години може би не е най-добрият вариант.

4. Сложете парола на компютъра
Ако дете ви няма собствен компютър, то си сложете парола, която да знаете само вие. По този начин достъпът му до интернет ще може да става само когато сте наоколо.

5. Никакво споделяне с други
Научете вашето дете да не споделя паролата на своята поща, снимки, лична информация, като име, адрес, училището, в което учи, вашата месторабота, ЕГН или телефонен номер с никого в интернет. Научете го да не отговаря на имейли от непознати и му разкажете за опасностите от спам-писмата и вирусите.

6. Избягване на конфликтите
Голяма част от възможните проблеми започват от спорове с други. Научете детето си да уважава чуждото мнение, макар и да не е съгласно с него. Освен това детето ви не трябва да взема присърце възможни обиди или провокации, които могат да се отправят към него в някои масови онлайн игри или форуми.

(очаквайте продължение)

текст: Стоян Гогов
снимка: ambitionhundred.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)