Alarm Clock Woman

Как да се „преборим“ със смяната на стрелките?

25 октомври 2014

Поне три седмици са нужни, за да се приспособи човек към зимното часово време. В медицината вече дори има специален термин за подобно състояние – десинхроноза (или нарушаване на синхрона между механичния и биологичния часовник). А като добавим и проблемите с имунитета, застудяващото се есенно време и накрая лошото настроение заради идващата зима… Биологическият часовник е инертен – при повечето хора в продължение на цели 10-14 дни след връщането на стрелките имунната система остава уязвима. Това провокира изостряне на хроничните заболявания (астма, хипертония, язва, ендокринни проблеми). Освен това през този период нервите са особено “опънати”, т.е. по-чувствителни към стрес и неприятни изживявания. Промяната на часовото време на нашето психологическо състояние: бързо се уморяваме, не ни се работи, настроението ни е лошо.
Раздразнението и безсънието са типични спътници на десинхронозата. Към стреса, предизвикан от нарушените биоритми, се добавя и сезонната депресия от недостига на светлина. Особено страдат от есенната десинхроноза хората, които са по-чувствителни към метеорологичните условия. В резултат на прехода към зимното масово време тази тяхна чувствителност се повишава около 3 пъти.

Как да се справим с всички тези проблеми. Вярваме, че съветите, които ви предлагаме, са елементарни, но много ефективни.

1. Спете повече
В периода на адаптация към новото часово време си отделете 2 допълнителни часа за сън. Качественият сън помага в борбата с метеорологичната чувствителност.

2. Намалете оборотите
Постарайте се да не се претоварвате – тялото и без това трудно се справя със ситуацията.

3. Спортувайте
Спортните занимания са много полезни в този момент – организмът изработва ендорфини, които притежават способността да намаляват болката, да повишават скоростта на адаптация към натоварването. Освен това те влияят положително и на емоционалното състояние.

4. Яжте за настроение
Оптималният режим на хранене е близък до средиземноморската диета – богата на зеленчуци, плодове, морски дарове и зехтин. Тя помага за укрепването на имунитета, подобряването на съня и увеличаването на работоспособността.

5. Пийте витамини
Витамините А, С, Е, В6 повишават съпротивителните сили на тялото към вирусните и бактериални инфекции. Витамин С помага и в борбата със стреса, предизвикан от нарушените биоритми.

6. Закусвайте
Дори и да нямате този навик, хапнете нещо след ставане сутрин. Умереното, а не обилното, хранене действа разсънващо и енергизиращо. Ако нямате апетит, изпийте поне чаша хладка вода (може и с резен лимон).

7. Разхождайте се!
За ползата от ходенето пеша е изписано толкова много, че не е нужно да го преповтаряме! Само ви напомняме какво пееше преди време Милена:“ Всекидневно ходете пеша!“.

снимка: yournaturalbuzz.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)