aircondition2

Как да се справим в жегите без климатик

08 юли 2020

Колкото и да обичаме лятото, понякога жегите ни идват малко в повече. Всеки търси различни начини да се бори с прекомерната топлина, а най – честото спасение е климатикът. По една или друга причина обаче, има хора, които просто не искат да пускат охлаждащия уред – дали заради усещането, поради последващите разходи или заради здравето. Въпреки това, има няколко ефективни решения, които да използваме, ако сме от хората, не ползващи по една или друга причина климатик.

1. Да охладим дома по енерго ефективен начин

Създайте комфорт, без да плащате куп пари за сметки По време на най – топлите часове не трябва да отворите прозорците и вратите на балкона. Най – добре е да държите затворено, пуснете щорите или дръпнете завесите, за да не влиза топлината. Ако имате изложение, което е сенчесто, например северно и там не напича, може спокойно да държите отворено.

2. Студената вода не винаги е решение

Много хора вярват, че най-доброто решение в топлото време е да пият много студена вода. Това обаче изобщо не е добра идея, защото така не само може да се разболеете, ако сте претоплени, но и ефектът няма да е дълготраен. Според специалисти, по-добре е да консумирате горещ зелен чай.Той разширява кръвоносните съдове, като всяка гореща напитка, понижава кръвното налягане и ви позволява да увеличите изпотяването. Тялото се охлажда бързо и тялото вече не се изпотява.

3. Вентилаторът трябва да бъде поставен така, че да не удря директно в лицето

Вентилаторът е сравнително евтин уред, който ще помогне в много горещи дни. Но е важно да не духа в лицето ви. Сложете пред него купа с лед, за да засилите охлаждащия ефект. Освен това внимавайте когато правите течение, за да охладите, защото често последствията са схващания, мускулни болки, възпаления.

Климатик

4. Приемайте повече течности

В топло време човек се поти, а заедно с това изхвърля и много минерали, микроелементи, сол. За да компенсирате загубата, увеличете течностите като приемате повече зеленчукови и плодови сокове, отвари от билки като мента и маточина. Водата, която пиете, е най-добре да бъде подкиселена с лимонов сок. При необичайна топлина би било хубаво да пиете леко подсолена вода, тъй като именно солта е най-ефективна при задържане на течности в тялото. Но не прекалявайте, за да се подуете.

5. Ако не може да вземете хладен душ, навлажнете ушите с много студена вода

Разбира се, в средата на работния ден няма как да вземете душ, но под ръка със сигурност имате мивка с много студена вода. Просто трябва да навлажните ушите и лактите си.

6. Вместо овлажнител … сушете прането в стаята

Не всеки разполага с овлажнител у дома. За да се справите с много сухия въздух през лятото, изсушете прането в стаята, където почивате или работите. Първо, ще се насладите на приятната миризма на прах или омекотител за тъкани и второ, въздухът ще се овлажни.

вода лед лято

И най-накрая – ето няколко съвета за горещия сезон от Idei.Bg:

- Носете светли дрехи от естествени материи – памук, лен…
– Ако ви се яде сладко, вземете плод, а не сладкиш. Така ще се хидратирате и ще утолите глада.
– Гответе рано сутрин, за да не претопляте стаите.
– Ако усещате замаяност, слабост и дискомфорт, не излизайте между 11 – 17 ч.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)